BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rossz dolog devizahitelesnek lenni: két és fél havi csúcson a frank

Még mindig rossz dolog devizahitelesnek lenni, és a helyzet nem látszik javulni az árfolyam oldaláról. Az EUR/CHF árfolyama épphogy az 1,20-as érték felett stagnál, míg a frank/forint keresztárfolyam a 250-es szintet közelíti, ami szintén két és fél havi csúcsnak felel meg – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

HUF (297,50 – 302,00): Tegnap lendületet vett a forint gyengülése az euróval, a cseh koronával és a román lejjel szemben is. Az EUR/HUF 299,40, a RON/HUF 68,30, míg a CZK/HUF ismét meghódította a 12 feletti szintet – utóbbi két devizapárban két és fél havi mélypontra jutott a forint. A zloty esetében nincs komolyabb elmozdulás, a PLN/HUF kurzusa az áprilisi átlag körül, a 71-es érték közelében mozog. A forint gyengülésében a főszerepet a már 5 hónapja tartó IMF-szerződéssel kapcsolatos huzavona játssza.

Míg az IMF tegnapi közleményében bírálta a kormány gazdaságpolitikáját, főleg a végtörlesztés lebonyolítását, addig egy újabb kormánytag, ezúttal Martonyi János, külügyminiszter nyilatkozott arról, hogy voltaképpen a kormány nem is tudja, hogy melyek a hivatalos tárgyalás előfeltételei. (Egy kérdést azért megérne, hogy megtudjuk, mi kell ahhoz, hogy szóba álljanak velünk.) Kedvező gazdasági környezetben csökken, míg tartósan romló nemzetközi hangulatban növekedhet a szerződéskötés esélye. A márciusi inflációs adat eközben megegyezett a várakozásokkal, a februári 5,9 helyett 5,5-re csökkent év/év alapon, de ez nem volt különösebb befolyással az árfolyamra, maradt a kurzus 298-299környékén.

EUR/USD (1,3030 – 1,3130): Ma Németországban, illetve Olaszországban is kötvényaukciókat fognak tartani: az olaszok 11, a németek 5 milliárd euro értékben. Az érdeklődés mértéke, illetve a hozamszint alakulása komolyabb hatással lehet az EUR/USD árfolyamára, ami ma reggel 1,31 felett kezdte a napot, majd dollárerősödéssel folytatta. A spanyoloknál a miniszterelnök ma fogja a törvényhozás képviselőinek előadni az elmúlt 30 év legkomolyabb megszorítását. A húsbavágó megszorításokat komoly viták övezhetik, de nem is a törvénybe iktatással lehet a gond, hanem a gazdasági hatások lesznek kérdésesek, amik majd csak később fognak kiderülni.

Ma este a FED közzéteszi az amerikai gazdaság aktuális állapotáról szóló úgynevezett Bézs Könyvet, ebből talán tisztább képet kaphatunk, hogy valójában hogyan áll a FED a QE3-as mesterséges gazdaságösztönző programhoz. A pontosabb információk ismeretében valószínűleg tovább csökken a likviditásbővítés esélye, ami dollárerősítő hatású lehet. Ha ez bekövetkezik, akkor esélyes lehet a 230 felett USD/HUF árfolyam.

CHF/HUF (247,50 – 252,00): Még mindig rossz dolog devizahitelesnek lenni, és a helyzet nem látszik javulni az árfolyam oldaláról. Az EUR/CHF árfolyama épphogy az 1,20-as érték felett stagnál, míg a frank/forint keresztárfolyam a 250-es szintet közelíti, ami szintén két és fél havi csúcsnak felel meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.