BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ütik a forintot – Elszakadtunk a régiótól

A forint intenzív gyengülésben kezdett kedden délután, miután érdemben romlott a nemzetközi befektetői környezet, valamint az IMF-megállapodással kapcsolatos aggodalmak is előtérbe kerültek.

A forint 298-as szint közelébe került, amelyre a kora délutáni 295 közeli árfolyamról esett a magyar fizetőeszköz. Reggel még 295 forint alatt is jegyezték az eurót.

A forint közel 1 százalékot esett napon belül az euró ellenében, így elszakadtunk a régiótól. A térségbeli devizák közül a cseh korona 0,6, a lengyel zloty 0,4 százalékot esett kedden az euróval szemben.

A feltörekvő piaci részvények 2 hónapos mélypontra kerültek, miután az Egyesült Államokból kedvezőtlen makrogazdasági adat érkezett.

A feltörekvő piaci részvények esésnek indultak kedden, közben Magyarország és Törökország államcsőd ellen köthető biztosítási felára (CDS-felár) 6 hetes csúcsra emelkedett – írja a Reuters hírügynökség.

A befektetők visszatértek a húsvéti szünetről, és a feltörekvő piacokon eladói nyomás bontakozott ki. A Reuters emlékeztet, az USA-ban mindössze 120 000 új munkahely keletkezett márciusban, amely jóval elmarad a várakozásoktól. Ez a legalacsonyabb bővülési ütem október óta.

A magyar államadósság törlesztésének leállásának esetére köthető biztosítási felár 16 bázisponttal, 567 pontra emelkedett a Markit adatai alapján. A magyar eszközöket az IMF-hitellel kapcsolatos bizonytalanság is nyomás alatt tartja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.