BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erste: Magyarország továbbra is problémás

Az Erste osztrák bankcsoport az idei első három hónapban 346,5 millió euró összegű többletet ért el, ami 7,8 százalékkal több, mint a múlt év azonos évszakában elért eredmény. Problémákat jelentett azonban Magyarország és Románia.

A kormányzat által bevezetett devizahitel átváltási program és a Romániában kialakult sanyarú gazdasági helyzet megterhelte az eredményt. Mindkettő miatt 26 százalékkal nagyobb, 581 millió euró összegű kockázati ráfordítások váltak szükségessé. Ennek ellenére a bank részvényének kurzusa hétfőn 1 százalékkal emelkedett.

A Kelet-Európában mutatkozó tartós problémák miatt az Erste 2012-re óvatosabb hangot üt meg. A folyó évre enyhén növekvő helyett továbbra is csak stabil üzemi eredményt várunk - jelentette ki Andreas Treichl, a bank vezére. "Jelenleg valamivel óvatosabbak vagyunk, miután az első negyedben a nem fő tevékenységünk csökkent. A hétfői közlés szerint a bank március végén az úgy nevezett magtőkéjének aránya 9,7 százalék volt, és ezzel meghaladta azt a 9 százalékos célhatárt, amelynek bevezetését az Európai Bankfelügyelet  a nagybankoktól ez év júniusáig követeli. A negyedévi nyereség bevonása nélkül ez a kvóta 9,1 százalékos. "A bank minden tőke előírást probléma nélkül tartósan és határidőre teljesíteni fogja" - hangoztatta Treichl a Die Presse szerint.

Kelet-Európában általában gazdasági élénkülés bontakozik ki – közölte a bank, hozzátéve, hogy Magyarországon viszont a helyzet továbbra is bizonytalan. Csupán a devizahitelek forintra váltására 75 millió eurót tett félre a bank az első negyedévben és várakozásai szerint csak 2014-re tér vissza a nyereséges zónába a magyar Erste leány.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.