BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jobban fizetnek a vezető papírok

Az előző évinél magasabb osztalékot fizet idén a vezető tőzsdecégek többsége. Ráadásul idén újra osztalékhoz jutnak a Mol részvényesei. A főbb tőzsdecégeknél csak a Richter tulajdonosainak jut kevesebb osztalék és a TVK részvényesi nem kapnak osztalékot.

A múlt héten befejeződött a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cégek közgyűléseinek szezonja. A pesti börzén szereplő társaságok zöme április végén tartja az előző évet lezáró éves közgyűlését, amelyen döntenek az eredmény felhasználásáról és az esetleges osztalék mértékéről.

Most már biztosan lehet tudni, hogy melyik cég mennyi osztalékot fizet. A fontosabb tőzsdecégek közül egyedül a Zwack osztalékát nem tudjuk, mert a társaság a naptári évtől eltérő üzleti éve miatt később tartja a közgyűlését.

Idén eddig 7 A kategóriás és 6 B kategóriás cég döntött osztalékfizetésről. A rendszeresen, minden évben osztalékot fizető társaságok közé tartozik a két gyógyszergyár – a Richter és az Egis – a Magyar Telekom, a Zwack, a két áramszolgáltató – az Elmű és az ÉMÁSZ, a Graphisoft Park, valamint a TC Befektetési Nyrt.

Az Egis már 2003 óta 120 forint osztalékot fizet, ami a cég profitjának 10-20 százaléka között szokott lenni. A Richter pedig a nyereség negyedét szokta osztalék formájában a részvényeseknek adni. A tavalyinál többnyire magasabb osztalékok kifizetéséről határoztak a tőzsdecégek közgyűlései.

További részletek a mai Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.