BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

New York: egymást érték a rekordok

A nemzetközi műkincspiac az elmúlt két hétben ismét bizonyította azt, hogy a borongós gazdasági környezetben is óriási kereslet van az elsőrangú – és ritkaságuknak köszönhetően kiváló befektetésnek számító – műalkotások iránt.

Nem sokkal azután, hogy Edvard Munch Sikoly című festményének egyetlen magántulajdonban lévő változatáért az aukciós történelemben példátlanul magas összeget, 120 millió dollárt fizetett ki új tulajdonosa, a Christie’s május 8-ai aukcióján az 1945 utáni mezőnyben is abszolút csúcs született.
Az amerikai absztrakt expresszionizmus egyik klasszikusa, Mark Rothko Narancssárga, vörös és sárga című vászna a várt érték kétszereséért, 87 millió dollárért kelt el a New York-i Rockefeller Centerben.

Az aukció 388 millió dolláros összforgalma is meghaladta – igaz, csak hajszálnyival – a kortárs aukción valaha elért legmagasabb értéket. Szakértők szerint nyoma sincs már a 2008-ban kitört válság hatásainak; a régi és új milliárdosok ismét lapáttal szórják a pénzt a műkincspiacra. Közéjük tartozik Naomi Campbell partnere, Vladiszlav Doronyin orosz ingatlanmágnás, aki 3,3 millió dollárt adott egy Andy Warhol-festményért.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.