BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hamarosan összeülnek a svájci jegybankárok – Megvédik a frankot

A Svájci Nemzeti Bank tisztségviselői a júniusi kamatdöntő ülésen nulla százalékon fogják tartani az irányadó kamatszintet. A Reuters elemzői konszenzusa szerint 2013-ig nem nyúl a kamathoz a központi bank.

A megcélzott kamatszintet (3 hónapos Libor) június 14-én 0 és 0,25 százalék között (0 százalékot megcélozva) tarthatja az SNB kamatdöntő bizottsága. Mind a 35 közgazdász úgy gondolja, hogy a jegybank nem változtat az irányadó kamaton, és az elemzők szerint 2013 végéig ez így is maradhat.

Kivárásra játszik az SNB a Julius Bear vezető elemzője szerint. További intézkedésekre akkor kell számítani, ha óriási támadás éri az árfolyamküszöböt – mondja Janwillem Acket.

Emlékezetes, az SNB tavaly szeptemberben azért vezette be a minimális, 1,20-as euró/frank átváltási árfolyamot, mert az alpesi deviza paritás közelébe került az euróval szemben nagyrészt az euróövezeti adósságválság mélyülésének hatására, és a száguldó frank recessziós és deflációs kockázatokat okozott Svájcban.

A Reuters megjegyzi, hogy az árfolyamküszöb bevezetése előtt a frank közel 20 százalékot erősödött néhány hónap alatt. A tizenhárom válaszadóból mindössze ketten gondolják úgy, hogy az frank áttöri az 1,20-as küszöbértéket az adósságválság miatt; vagyis a legtöbben azt feltételezik, hogy az SNB továbbra is sikeresen védi meg a küszöbszintet.

„Nincs okunk azt feltételezni, hogy a szint el fog esni, ha nagyobb lesz a nyomás” – mondta az ING elemzője. Julien Manceaux szerint az egyetlen technikai korlát az SNB pénznyomtatási képessége. Ez kétségeket ébresztett annak kapcsán, hogy a központi bank meg tudja-e védeni az árfolyamküszöböt.

A spekulánsok valószínűleg továbbra is tesztelni fogják az SNB elkötelezettségét az eurózóna adósságválságának mélyülésével. Egyes elemzők azt gondolják, hogy a jegybank csak további lépésekkel tudja csak megvédeni az 1,20-as szintet, ha az euróövezeti adósságválság mélyül.

„A minimális árfolyamküszöb megvédése költségesebb az SNB-nek az elmúlt hetekben” – mondta Evelyn Hermann. A BNP Paribas közgazdásza szerint ezért valószínűtlen, hogy a jegybank feljebb emelje az átváltási árfolyamot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.