BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megmentik az eurót - Szárnyal a forint

A kockázatosabbnak ítélt eszközök szárnyalni kezdtek Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnökének szavaira. A forint is profitálni tudott a javuló hangulatból. Draghi szerint a válságországok állampapírjainak magas kamatszintje "zavarja a monetáris politika transzmissziós csatornáinak működését". Suppan Gergely szerint az EKB elnöke "burkoltan azt fogalmazta meg, hogy vásárolnának spanyol és olasz kötvényeket".

Mario Draghi beszéde után ugrott meg az euró, és az összes tőzsdeindex. A milánói tőzsde már majdnem 4 százalékos pluszban áll, és hatalmasat esnek a spanyol és olasz kötvényhozamok is – mondta a Világgazdaság Online-nak Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

A kockázati étvágy javulásával párhuzamosan a forint is meredeken erősödött: a reggeli 288-as szint közeléből 285 alá kapaszkodott az euróval szemben. A forint egyhetes csúcsra ugrott a közös európai deviza ellenében. A dollár 1,25 százalékkal 234,04 forintra gyengült.

Draghi hangsúlyozta, hogy mindent megtesznek az euró megmentésé érdekében, és készek közbelépni. Burkoltan azt fogalmazta meg, hogy vásárolnának spanyol és olasz kötvényeket – mondta Suppan Gerely.

Az Európai Központi Bank bármire készen áll, hogy megmentse az eurót – jelentette ki csütörtök délelőtt Mari Draghi EKB-elnök egy londoni befektetői konferencián. „Higgyék el, ez elég lesz!”- nyugtatta meg a hallgatóságot. Az euró 1,21-es árfolyam közeléből 1,22 fölé kapaszkodott a dollárral szemben.

Draghi leszögezte, hogyha egyes országok magas kötvényhozamai akadályozzák a monetáris politika transzmissziós mechanizmusát, akkor lépéseket tesz a központi bank. A francia pénzügyminiszter, Pierre Moscovici üdvözölte Mario Draghi ígéretét, melyben hitet tesz az euró megvédése mellett.

Draghi szerint a válságországok állampapírjainak magas kamatszintje "zavarja a monetáris politika transzmissziós csatornáinak működését". Elemzők szerint ez utalás arra, hogy az EKB kész beavatkozni az államadósság-piacon a hozamok leszorítása érdekében. Korábbi intervenciókat is hasonló megfogalmazásban jeleztek előre.

Draghi szavaira esni kezdett a spanyol és az olasz állampapírok hozama a másodlagos piacon, és az euró erősödött. A 10 éves spanyol államkötvény hozama 10 bázisponttal 7,29 százalékra, az olaszé pedig 17 ponttal 6,28 százalékra csökkent. Az euró 0,46 százalékkal 1,2210 dollárra erősödött.

Világgazdaság Online - MTI-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.