BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Elbától keletre mindenkit lefokoztak

Meredeken rontották a közép- és kelet-európai gazdaságokra, köztük Magyarországra adott idei és jövő évi növekedési előrejelzéseiket szerdán ismertetett új prognózisukban az egyik legnagyobb globális pénzügyi szolgáltatócsoport londoni elemzői, miután gyengítették az euróövezeti gazdaság teljesítményére vonatkozó becsléseiket is.

A Morgan Stanley londoni befektetési és elemzőrészlegének közgazdászai szerdán összeállított térségi elemzésükben közölték, hogy a valutaunióban az eddig jósolt 0,3 százalékos visszaesés után most már 0,5 százalékos GDP-mínuszt várnak 2012 egészére, 2013-ra vonatkozó euróövezeti prognózisukat pedig 0,9 százalékos növekedésről stagnálásra módosították. A ház londoni elemzői szerint e felülvizsgálatnak nyilvánvaló következményei vannak a közép- és kelet-európai exportkilátásokra, tekintettel az erőteljes kereskedelmi kapcsolatokra.

Hozzáteszik, hogy két további oka is van a felzárkózó európai térségre szóló növekedési előrejelzéseik rontásának: az egyik az, hogy az idei első negyedéves GDP-adatok a térség csaknem minden gazdaságában elmaradtak a cég által várttól, és a második negyedévi részadatok arra vallanak, hogy a lendület az esetek zömében azóta még tovább lanyhult. Emellett a térségi hitelkiáramlás is gyengült, mivel a régióban tevékenykedő bankok - jórészt nyugat-európai anyavállalatok helyi érdekeltségei - folytatják visszavonulásukat. Ez a legjobb esetben is - Lengyelországban és Csehországban - az új hitelek folyósításának minimálisra csökkenését jelenti, Magyarországon azonban egyértelműen mérlegalkalmazkodási - vagyis hitelforrás-csökkentő tőkeleépítési (deleveraging) - folyamat zajlik - hangsúlyozták. A ház mindezek alapján Magyarországon az idén 1,2 százalékos gazdasági visszaesésre számít az eddigi előrejelzéseiben valószínűsített 0,3 százalékos GDP-csökkenés helyett, 2013-ra szóló magyarországi növekedési becslését pedig 1,7 százalékról 0,7 százalékra vette vissza.

A Morgan Stanley londoni elemzőinek várakozása szerint a gyenge gazdasági teljesítmény megerősíti a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatcsökkentési "vágyát". A cég azt várja, hogy a jövő év végére a mostani 7,00 százalékról 5,00 százalékra csökken az alapkamat. A Morgan Stanley eddigi előrejelzése az volt, az MNB-alapkamat 2013 végéig 5,50 százalékra süllyed. A ház elemzői szerdai előrejelzésükben azt valószínűsítették, hogy az új IMF/EU-program aláírása esetén a magyar jegybank már az idei negyedik negyedévben végrehajt egy fél százalékpontos kamatcsökkentést. Az új prognózis szerint a lengyel gazdaság az idén az eddig várt 2,7 százalék helyett 2,6 százalékkal növekszik. Lengyelország esetében a cég a 2013-ra szóló GDP-előrejelzését már jóval radikálisabb mértékben, 3,6 százalékról 2,1 százalékra csökkentette.

Csehországra érvényes prognózisában a Morgan Stanley ugyancsak meredek negatív felülvizsgálatot hajtott végre: új becslése szerint a cseh gazdaság az eddig jósolt 0,4 százalékos növekedés helyett 1,3 százalékkal visszaesik 2012-ben, jövőre pedig 1,2 százalékkal - a korábban várt ütem felével - növekszik. Az idei egész éves magyar recesszió most már konszenzusos előrejelzés a City elemzői közösségében. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), amely a múlt hónapban tette közzé működési területére kidolgozott új előrejelzését, 2012 egészére 1,3 százalékos magyar GDP-csökkenést jósolt. Ez is rontott prognózis, ugyanis előző, májusi átfogó térségi jelentésében az EBRD még 1,0 százalékos idei magyarországi gazdasági visszaesést valószínűsített.

A közép- és kelet-európai térség átalakulásának finanszírozására 21 éve létrehozott londoni bank rontotta jövő évi magyar növekedési előrejelzését is: az új EBRD-jelentés szerint 2013-ban a magyar gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal növekedhet a májusi EBRD-előrejelzésében szereplő 0,7 százalék helyett. Az EBRD szerint a bank működési területén belül folyamatosan terjednek kelet felé az euróövezeti adósságválság átszűrődő hatásai, és emiatt várható a korábban feltételezettnél is rosszabb gazdasági teljesítmény az egész átalakuló régióban. A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési és elemzőrészlegének közgazdászai minap összeállított féléves térségi előrejelzésükben Csehországra és Magyarországra jósoltak egész éves idei recessziót. A GS új prognózisa azt valószínűsíti, hogy a cseh gazdaság teljesítménye 2012 egészében 0,2 százalékkal, a magyar hazai össztermék értéke 1,0 százalékkal csökken.

A ház londoni elemzői 2013-ra Csehországban ugyanakkor 1,7 százalékos, Magyarországon 1,2 százalékos GDP-növekedéssel számolnak. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport legújabb előrejelzése szerint a magyar GDP-érték 2012-ben 1,2 százalékkal csökken, jövőre azonban már valószínűleg 1 százalékkal növekszik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.