BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: 290-nél van a forint első komolyabb ellenállása

Folytatta tegnap a forint a gyengülést, és ma reggel is gyengülni látszik egyelőre a kurzus, 284 forint felett is kértek nemrég a közös európai fizetőeszköz egy egységéért, írják az Erste Bank elemzői.

284 forint körül egyébként látható egy ellenállás szint. Ha ezt gyorsan áttörné a kurzus, akkor kisebb szintek 285,2-nél, 286,7-nél és 288-nál is láthatók, az első, komolyabb szint azonban 290 forintnál van. Az RSI egyelőre nem mutat jelentős euró túlvettséget, bár kétségtelen, hogy egyre inkább közelít hozzá. Azaz, ha nem tud javulni a hangulat, lehet további gyengülés a forintban.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Folytatódott a forint gyengülése tegnap, azonban most már a régiós fizetőeszközök is csatlakoztak hozzá, különösen a lengyel zloty, amely a forintnál jóval erőteljesebben gyengült. Ma reggel a lengyel, a magyar és a cseh fizetőeszközben is gyengülés látható. A meglepő hazai kamatcsökkentést követően tehát, úgy tűnik, tovább gyengül a forint, azonban ezzel már nem lóg ki a régióból a hazai fizetőeszköz. Eközben azt látjuk, hogy jelentősebb hangulati romlás globális szinten nem igazán jelentkezett, a befektetők továbbra is a hétvégi, Jackson Hole-i konferenciára várnak, hogy a Fed bejelentse, lesz-e újabb mennyiségi lazítás. Ha az elmúlt hónapok tendenciáit figyeljük, akkor mind a forint, mind a zloty igen jól teljesített, így az elmúlt napokban látható gyengülés nem tekinthető olyan nagy meglepetésnek. A forint kilátásaival kapcsolatban azonban továbbra is nagy a bizonytalanság, tekintettel a jövő évi büdzsé körüli tisztázatlan problémákra, valamint az azzal kapcsolatos kérdésekre, hogy a Fed bejelent-e újabb mennyiségi lazítást, illetve lesz-e előrelépés az európai válságkezelésben.

Az ÁKK adatai szerint tegnap több diszkontkincstárjegy, és államkötvény esetében csökkentek a referencia hozamok, a 10 éves hozam viszont változatlan maradt. Úgy tűnik tehát, hogy a forint gyengülését egyelőre nem, vagy talán csak kismértékben követte le az állampapírpiac az elmúlt napokban, a hozamok eddig viszonylag stabilnak tűnnek. Ma 12 hónapos diszkontkincstárjegy aukció lesz, 45 milliárd forint értékben.
 
Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a dollár a tegnapi nap folyamán némileg erősödni tudott az euróval szemben. A vártnál jobb GDP adat ugyanis kismértékben ugyan, de hűteni tudta a QE3-mal kapcsolatos várakozásokat, ez pedig erősíti a dollárt. Az EUR/USD árfolyam 1,2565-ről 1,2536-ra változott. A tőzsdéken ismét egy unalmas kereskedési napot láthattunk, a piac továbbra is oldalaz. A nap elején lendületet vettek az indexek, majd záráshoz közeledve elindultak lefelé, és végül enyhe pluszban fejezték be a napot (Dow 0,03 százalék, Nasdaq 0,13 százalék, S&P500 0,08 százalék). Tegnap jelent meg az úgynevezett Bézs Könyv, amiben az áll, hogy az elmúlt hónapokban bővült a gazdaság, de az ipari termelés lassult, és a foglalkoztatás bővülése továbbra sem elég gyors. A szektorok vegyes képet mutattak, a távközlés (0,7 százalék) teljesített a legjobban, az energia (-0,6 százalék) pedig a leggyengébben.

Ázsiában csökkentek ma a vezető indexek, a Nikkei 0,9 százalékkal, a Hang Seng 1,13 százalékkal, míg a Shanghai index 0,38 százalékkal. Az árupiacon az olaj kurzusa minimális eséssel zárta a napot, és a reggeli órákban 95 dollár alá esett a kurzus. A 20 napos mozgóátlag visszatesztelését láthatjuk jelenleg. A tegnap közzétett adatok szerint az olajkészletek a várt 1,75 milliós csökkenés helyett 3,78 millió hordóval növekedtek, miközben a benzinkészletek nagyjából a várakozásnak megfelelő mértékben változtak - 1,5 millióval zsugorodtak. Korrigált tegnap az arany árfolyama. 1.667 dollárról 1.656 dollárig esett az árfolyam, és a további emelkedés előtt a 200 napos mozgóátlagot (1.642 dollár) is visszatesztelheti a kurzus. A határidős indexek csökkenést mutatnak ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban felfelé korrigálták a második negyedéves GDP adatot, az előzetesen közzétett 1,5 százalék helyett 1,7 százalékos növekedést mutatott az évesített negyedéves adat. A függőben lévő lakásértékesítések száma a várt 1 százalék helyett 2,4 százalékkal nőtt júliusban. Éves szinten a függőben lévő lakásértékesítések így 12,4 százalékkal emelkedtek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.