BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hol van a németek aranya? - "Cinkelik" az aranyrudakat

A német Bundestag költségvetési bizottsága ősszel egy kényes kérdéssel foglalkozik majd: a német jegybank aranyával, amelynek mennyisége 3 396 tonna, értéke pedig 175 milliárd dollár.

Ám a német valutatartalékoknak csak kisebb részét tárolják a frankfurti Bundesbank földalatti trezorjaiban, a nagyobb részét külföldön - Amerikában, Nagy-Britanniában és Franciaországban. A legtöbb német arany állítólag a New York-i Federal Reserve pincéiben található, Manhattan déli részén, idegen kezekben.

Feltűnő viszont, hogy a szövetségi kormány és a Bundesbank már régóta mennyire szűkszavú, amikor arról van szó, vajon az arany tényleg ott van-e, ahol mondják, és Németország képes-e gyorsan hozzáférni a tartalékhoz – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Németországban szakértők és CDU-politikusok azt kezdeményezik, hogy a német aranyat hozzák haza.

Ugyanakkor a Die Presse korábban arról tudósított, hogy az Egyesült Államok a történelemben első ízben felülvizsgálja az aranytartalékokat, amelyek a New York-i Fed pincéiben tárolnak. Ezek nagy része az Egyesült Államok, más része három tucat másik ország tulajdona. Nem tudni, hogy közte van-e a 280 tonna osztrák arany, az Osztrák Nemzeti Bank csak azt árulja el, hogy az osztrák állami arany egy része Londonban vagy Zürichben van.

A lap úgy tudja, hogy a Fed pincéiben 530 ezer aranyrudat tárolnak, ebből 34 ezer rúd az Egyesült Államok tulajdona. A lap idézte a Los Angeles Times-t, amely szerint 350 rudat találomra megvizsgáltak mivel egyre gyakrabban tűnnek fel olyan aranyrudak, amelyek belső részét wolframmal töltik fel. A wolfram fizikai tulajdonságai hasonlítanak az aranyéhoz, de ára nagyságrendekkel alacsonyabb. Hogy találtak-e ilyen hamis aranyrudakat, az vélhetően csak az év végén derül ki.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.