BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordon a lakossági állampapírok állománya - Magas kamatot kaptunk

Rekordon áll a lakossági állampapírok állománya. A gyors gyarapodás oka minden bizonnyal a gáláns kamat volt, ezt azonban az államadósság-kezelő visszavágta, ami meg is látszik azértékesítési adatokon.

Csúcsot döntött ismét a lakossági állampapír-állomány. Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) e heti közlése szerint júliusban 72,2 milliárd forint értékben vásároltak kifejezetten lakosságnak szántállampapírokból, ezzel a lakossági állampapírok állománya 719 milliárdforintra nőtt, ami minden idők legmagasabb értéke. Ezt megelőzően 2006őszén, a kamatadó kulcsának 20 százalékosra emelése idején tetőzött alakossági állampapírok állománya, de a 700 milliárd forintot akkor sem lépte túl.

A lakossági állampapírok közé tartoznak az egyéves lejáratúKamatozó Kincstárjegyek, a Féléves Kincstárjegy, a postán vásárolható KincstáriTakarékjegy és az inflációt követő kamatozású Prémium Magyar Államkötvény.Ezek mellett azonban a háztartások kezében vannak még normál, intézményipapírok is, diszkont kincstárjegyek, illetve államkötvények, a lakosságugyanis – szemben az intézményekkel – bármilyen magyar állampapírt megvásárolhat.A háztartások teljes állampapír-állománya így még magasabb, a Magyar NemzetiBank (MNB) közlése szerint az első félév végén már meghaladta a 900 milliárdforintot, amire 2008 vége óta nem volt példa.

A háztartások lakossági állampapírok állománya az ideielső hét hónapban összesen 245 milliárd forinttal gyarapodott. A legkelendőbbaz idén a Kamatozó Kincstárjegy (KKJ) volt, amelyből több mint 170 milliárdnyitvásároltak a kisbefektetők. A KKJ népszerűsége minden bizonnyal relatívemagas kamatának is köszönhető, az egyéves lejáratú értékpapírt ugyanisnéhány héttel ezelőttig 8 százalékos kamattal értékesítette az ÁKK. Eztöbb mint egy százalékponttal magasabb a hasonló futamidejű diszkont kincstárjegyekkamatánál és az átlagos lekötött betéti kamatoknál is, ráadásul úgy, hogya bankok akciós betéteinél szokásos elvárásokat (friss pénz, fizetés ottaniszámlára utalása, intenzív bankkártya-használat stb.) nem kell teljesíteniea befektetőnek.

A lakossági állampapír-állomány növekedése ugyan örvendetesfejlemény, de túlságosan drágán a kisbefektetők felé sem éri meg eladósodniaaz államnak, vélhetően ezért történt, hogy az ÁKK a hónap elején fél százalékpontnyitvisszavett az igen magas kamatokból, és a KKJ-t már csak 7,5 százalékoskamattal kínálja, ezzel párhuzamosan a Féléves Kincstárjegy (FKJ) kamatátis 7 százalékosra csökkentette. Bár ez még mindig magasabb az intézményeknekkínált hasonló futamidejű állampapírok bónuszánál, a keresletet a lakosságipapírok iránt érzékelhetően visszavetette. Míg két hete még csaknem 17 milliárd forintnyi kelt el a 8 százalékos hozamú KKJ-ból, a múlt hétenennek már csak a felét sikerült eladni a csökkentett kamatú papírból. AzFKJ-nál a korábbiaknál is gyatrábban sikerült a kibocsátás, alig 90 millióforintnyi fogyott el az átárazott papírból.

Az állampapírok közül változatlanul a Prémium kötvényekfizetik a legmagasabb kamatot, a most jegyezhető sorozatok 3,5-4 százalékosreálkamatot ígérnek, vagyis ennyi kamatprémiumot kaphat rájuk a befektetőkaz infláció fölött. Ezek állománya az idén csaknem 35 milliárd forinttal200 milliárd forint fölé emelkedett, ami – mivel hosszabb távú megtakarításrólvan szó – az ÁKK szerint örvendetes fejlemény.

Az Államadósság-kezelő Központ tegnap is megtartottaszokásos heti három hónapos diszkontkincstárjegy-aukcióját. A 45 milliárdforint értékben felajánlott értékpapírokra ezúttal viszonylag alacsonymennyiségű, mindössze 64 milliárd forintnyi ajánlatot nyújtottak be azelsődleges forgalmazók. A központ ezért az előzetes terveknek megfelelően45 milliárd forintnyi állampapírt adott el. Az elfogadott ajánlatok esetébena kamatok 6,82 és 6,9 százalék között szóródtak, az aukciós átlagkamat6,87 százalékos lett, ez 2 bázisponttal magasabb a múlt hetinél, és 3 bázisponttalmúlta felül a tegnapi referenciahozamot.

A kialakult hozam így is alatta marad a 7 százalékos alapkamatnak,amit az MNB a kéthetes kötvényekre fizet. Ez azt jelenti, hogy a piac arraszámít, a jegybank a közeljövőben csökkenheti az alapkamatot. Ez leghamarabbaugusztus 28-án történhet meg, a jegybank monetáris tanácsa ugyanis akkortart kamatdöntő ülést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.