BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Régiós szinten is gyenge adat: Ennyivel csökkent a vagyonunk

Az Allianz megjelentette a Globális Vagyonosodási Jelentésének harmadik kiadását, mely több mint 50 ország háztartásainak eszköz- és adóssághelyzetét veszi górcső alá. A beszámolóból kiderül, hogy tavaly Magyarország komoly visszaesést könyvelhetett el az egy főre jutó nettó pénzeszközök területén.

A 2009. és 2010. évi rendre 7,8 százalékos és 9,7 százalékos növekedési adatokat követően 2011-ben az egy főre jutó nettó pénzeszközök mindössze 0,6 százalékos bővülést mutattak.

A kiábrándító jelenség oka mindenekelőtt a bruttó pénzeszközök csekély növekedésében keresendő: bár a 100 ezer milliárd eurós szintet 2011-ben sikerült meghaladni, amely részben a fizetőeszköz gyengeségének köszönhetően a háztartások a globális pénzeszközeit összességében 103,3 trillió euróra növelte, a növekedési ráta mégis csupán 1,6 százalékig emelkedett, míg egy főre vetítve mindez nem több mint 0,8 százalék.

Visszatekintve egyértelműen megfigyelhető, hogy a betétesek életét egy ideje kedvezőtlen megtakarítási környezet nehezíti: 2000 óta az egy főre jutó bruttó pénzeszközök átlagosan évi 3,1 százalékos ütemben növekedtek; ez nagyjából megfelel ugyanazon időszak átlag inflációs rátájának.

Más szóval: az elmúlt 11 évben a betétesek világszerte képtelenek voltak eszközeikkel reálnövekedést felmutatni. Más részről viszont a betétesek a 2007/08. évi pénzügyi válság óta fegyelme - zettebben viszonyulnak adósságukhoz. A globális adósságtömeg 2011-ben ismét csak mérsékelten, mintegy 2,2 százalékkal növekedett, ami sokkal lassabb, mint a nominális gazdasági teljesítmény növekedése.

A 2000-rel kezdődő teljes időszak alatt azonban az adósságnövekedés (évente átlagosan 5,5 százalék) nyilvánvalóan meghaladta a háztartások eszközgyarapodását (4 százalék évente). Ezért növekedtek az egy főre jutó nettó pénzeszközök átlagosan évente csupán 2,5 százalékkal. Csak az elmúlt évben a betétesek világszerte több mint 6 százalékkal, azaz mintegy 2 trillió euróval növelték bankbetétjeiket.

Ezek a globális számadatok természetesen elkendőzik az igen eltérő regionális és országos fejlettségi szinteket. Általánosan szólva, eszközállomány és dinamizmus tekintetében a világ két részre osztható. Vannak egyrészt Észak-Amerika gazdagabb országai, Nyugat-Európa, Japán és a Csendes-óceáni térség, melyek a múltban igen gyenge növekedést tudtak felmutatni. Ezzel szemben a latin-amerikai, ázsiai és kelet-európai feltörekvő gazdaságokban a növekedés távolról sem volt vérszegénynek mondható.

Ebben a tekintetben Magyarország inkább a fejlett gazdaságokhoz hasonlít. Míg tavaly Magyarország komoly visszaesést könyvelhetett el (-8,3 százalék) az egy főre jutó nettó pénzeszközök területén, addig a 2011-es érték legalább kicsit meghaladja a – 2007-ben mért – válság előtti csúcsot. Még hosszabb időtávon szemlélve a helyzetet, Magyarország egy főre jutó nettó pénzeszköz-növekedése (éves növekedési ráta 2000 óta: +6,2 százalék) közelebb áll Németországéhoz, mint a regionális átlaghoz (Kelet-Európa: +11,6 százalék).

Ez a viszonylag gyenge teljesítmény kizárólag Magyarország lakossági adósságállományában látott gyors növekedésnek tudható be. Globális összehasonlításban Magyarország 33. volt a leggazdagabb országok listáján, ahol az egy főre jutó nettó pénzeszközök átlaga 2011 végén 5.220 euró volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.