BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eldőlt: újra dollármilliárdos hitelt kell felvennünk

Magyarország dollárkötvény-kibocsátási szándékot jelentett be helyi idő szerint hétfőn az amerikai értékpapír-felügyeletnek (SEC) - jelentette a Reuters hírügynökség.

A kérelem szerint a tervezett kibocsátás összege legfeljebb ötmilliárd dollár, de az időpontját egyelőre nem lehet tudni.

A magyar állam 2013 februárjában 3,25 milliárd dollár névértékű öt- és tízéves kötvény sikeres kibocsátásával tért vissza a nemzetközi tőkepiacra.

Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára augusztusban elmondta a Heti Válasz című lapnak: azután, hogy Magyarország törlesztette a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szemben fennálló tartozását, ősszel újabb dollárkötvényt kell kibocsátania az Államadósságkezelő Központnak (ÁKK), hogy a jegybanki devizatartalékot visszaállítsa a korábbi szintre.

Orbán kifejtette, hogy az IMF-hitel végtörlesztése miatt, a tartalékok visszaépítése érdekében újabb dollárkötvény-kibocsátással kell megjelennie a nemzetközi piacokon ősszel Magyarországnak.

Az MTI megkeresésére az ÁKK úgy reagált: "csak azt tudják megerősíteni, hogy Magyarország regisztrációs kérelmet nyújtott be a SEC-nek, konkrét kibocsátásról nincs szó".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.