BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vevők uralták a hazai börzét - A BUX index mélypontról fordult

Az emelkedésé volt a főszerep az elmúlt héten a hazai börzén: a BUX index augusztus közepe óta nem látott magasságokba kapaszkodott.

A nemzetközi börzéken tapasztalt korrekciós hangulat ellenére sikerült egyre feljebb kapaszkodnia a hazai piacnak. Az S&P500 index az idei leghosszabb gyengülő periódust könyvelhette el, de a DAX 30 is épphogy stagnált a múlt héten.

Az államadóssággal kapcsolatos aggodalmak nyomták rá a bélyegét a tengerentúli hangulatra, amelyet a jó makrogazdasági adatok sem tudtak ellensúlyozni. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a nemzetközi indexek történelmi maximumukról fordultak le, míg a BUX index mélypontról fordult pozitív irányba. Ennek ellenére érdemes értékelni ezt a pozitív teljesítményt, már csak azért is, mert a 18 600 forintnál húzódó 200 napos mozgóátlagot és a 18 760 pontnál található lokális maximumot is áttörte a kurzus. A technikai kép azt mutatja, hogy a következő 18 900 pontos ellenállás áttörése esetén a 19 326–19 341 pont közötti résig is elmehetne az árfolyam.

Az index jövőbeli jó teljesítményéhez azonban a múlt héten gyengén szereplő blue chipek segítségére is szükség van. A Mol esetében sorban elhalnak az emelkedési kísérletek: a múlt hét is összességében az esésről szólt, és közeljövőben sem várható fordulat a papírban.

AZ OTP mozgása leginkább oldalazásra hasonlít, de rövidtávon elérheti a sávtetőt a papír 4 550 forintnál, és a szintet erősíti a 200 napos mozgóátlag is. Ennek áttörésével figyelhetnének fel a befektetők a papírra, ugyanis a középtávú kép 4 550 pont felett lenne izgalmas.

A BUX múlt heti jó teljesítménye az Egishez köthető, aminek árfolyama a Servier cég nyilvános vételi ajánlatának köszönhetően ugrott meg jelentősen. Emiatt az Egis árfolyama 27 500 forint közelébe kapaszkodott, ez pedig a BUX-ot is a magasba lökte. A hír a Richter piacát is megmozdította, amelynek árfolyama napokig tartó szárnyalásba kezdett.

Ennek egyik oka, hogy az Egis piacán felszabaduló pénz egy része Richter részvényekbe áramolhat, másrészt a felvásárlás ráirányította a befektetők figyelmét a közép-kelet európai gyógyszerpiacra. A Richter hónapok óta küzdött a 3 760 pontos ellenállással, amelyet a múlt héten sikerült áttörnie, ez pedig megerősítette az emelkedő trendet, és további teret nyitott felfelé. A következő ellenállás a rés tetejénél várja a papírt 3 970 forintnál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.