BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még mindig vesszük az állampapírt

A múlt héten is több mint 20 milliárd forintnyi lakossági állampapírt adott el az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

A tőzsde honlapján lévő tájékoztató szerint az ÁKK Kamatozó Kincstárjegyből 6,4 milliárd forintnyit hirdetett meg, de a befektetők 20,4 milliárd forintnyit jegyeztek a 3,5 százalékos kamatú, egyéves lejáratú állampapírból. Mivel az államadósság-kezelő a lakossági állampapírvásárlást nem korlátozza, minden vételi ajánlatot elfogadott.

A Féléves Kincstárjegy iránti kereslet lényegesen kisebb volt, a 800 millió forintnyi ajánlatra 840 millió forintnyi vétel érkezett, ezeket is elfogadta az ÁKK. A féléves lakossági állampapír kamata jelenleg 3,25 százalékos.

Az ÁKK folyamatosan csökkentette a lakossági állampapírok kamatát az utóbbi másfél évben szinkronban a jegybanki kamatcsökkentésekkel. Eközben azonban ügyelt arra, hogy a kisbefektetők mindig magasabb kamatot érjenek el, mint az intézmények. A lakosság egyébként az intézmények számára elérhető állampapírokat is megveheti, de a statisztikák szerint a Kamatozó Kincstárjegy az abszolút kedvenc. Tavaly év végén összesen 1688 milliárd forint volt kifejezetten lakossági állampapírban, ebből 1009,4 milliárd forintot tett ki a Kamatozó Kincstárjegyek állománya.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.