BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ötödével növekedtek a biztosítási csalások

A vezető brit biztosító, az Aviva szerint tavaly 19 százalékkal nőtt a biztosítási csaláshoz kapcsolódó kártérítési igények száma – írja a Telegraph. Ennek oka, hogy újabban már bűnszövetkezetek is foglalkoznak ezzel az „iparággal”, emellett az elrettentő büntetések is hiányoznak. A csalók általában legfeljebb felfüggesztett szabadságvesztésre számíthatnak, esetleg néhány száz fontos bírsággal megússzák az ügyet.

Tavaly csak az Aviva biztosító több mint 110 millió font értékű autós biztosítási csalást fedezett fel. Az autós biztosítási csalások a leggyakoribbak a cégnél, ezek teszik ki az összes eset 54 százalékát.

Gyakran előfordul, például hogy szervezetten dolgozó bandák szándékosan idéznek elő balesetet, például hirtelen lefékeznek, hogy hátulról valaki beléjük hajtson, és így pénzhez jussanak. Az Aviva jelenleg 5500 gyanús esetet vizsgál.

A csalások díjemelésre is kényszerítik a biztosítókat. Tom Gardier, az Aviva csalásokkal foglalkozó igazgatója szerint iparági szinten a csalások mintegy 50 fonttal növelik meg a biztosítások díját egy átlagos ügyfél számára. A szakember szerint a gazdasági környezet és a társadalom hozzáállása is kedvez az ilyen bűnözésnek, nem ítélik el ugyanis az emberek az olyan bűncselekményeket, amelyeknek nincs áldozatuk, leszámítva persze a biztosítót. Különösen a harmadik kívülálló személyek sérülésével kapcsolatos kártérítési igények között van sok csalás, kilencből egyszer nincs semmi alapja a kárigénynek

A biztosítók módszerei is fejlődnek a csalások feltárásában. Az Aviva például a közösségi médiát is használva derített fel egy olyan esetet, amikor egy minibus balesetét megrendezve akartak kicsalni pénzt a biztosítóból. A csalók szerint a buszban több ember is megsérült egy ütközés során, később azonban kiderült, a járművet szándékosan rongálták meg egy másik helyen, és úgy szállították a megrendezett baleseti helyszínre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.