BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rengeteg államkötvényt vettek meg

Többszörös túljegyzés és hozamcsökkenés jellemezte a csütörtöki államkötvény-aukciókat.

Jól sikerültek az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtöki államkötvény-aukciói. Az ÁKK három-, öt- és tízéves államkötvényeket hirdetett meg, mindegyiket túljegyezték.

A hároméves állampapírból 25 milliárd forintnyit hirdetett meg a központ, az elsődleges forgalmazók viszont 65,4 milliárd forintnyi igényt nyújtottak be, amiből az államadósság-kezelő végül 33,5 milliárdnyit teljesített. Az aukciós átlaghozam 4,47 százalékos lett, 4 bázispontot csökkent az előző aukció óta.

Az ötéves állampapírból 20 milliárd forint volt a meghirdetett mennyiség, a benyújtott ajánlatok értéke ennek több mint a duplája volt, de az ÁKK végül csak a meghirdetett mennyiségnek megfelelő mértékűt fogadott be. Az aukciós átlaghozam 4,68 százalékosra csökkent a két héttel korábbi 4,8 százalékosról.

A tízéves államkötvényből 15 milliárd forintnyit hirdettek meg, a benyújtott ajánlatok értéke 42,2 milliárd forintot tett ki, így az ÁKK 22 milliárd forintra növelte az elfogadott mennyiséget. A jelek szerint a központ próbálja a befektetőket a hosszabb futamidők felé terelni. Az átlaghozam 5,58 százalékos volt, ez 3 bázispontos csökkenés az előző aukció óta.

A délutáni nem kompetitív tenderen azonban a 10 éves kötvényből már kevés fogyott, a 8,2 milliárd forintnyit ajánlatból alig 200 milliónyit vittek el. Az öt- és hároméves kötvényeket ugyanakkor elkapkodták, a felajánlható 12,6 milliárd forintnyi hároméves és a 7,2 milliárd forintnyi ötéves hitelpapír szinte az utolsó darabig elfogyott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.