BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jöhet a forintosítás

Benyújtotta ma a kormány az Országgyűlésnek devizahitelek forintosításáról szóló törvényjavaslatot.

Az egyes fogyasztói kölcsönszerződések devizanemének módosulásával és a kamatszabályokkal kapcsolatos kérdések rendezéséről szóló javaslat szerint a deviza vagy devizaalapú fogyasztói jelzálogkölcsön-szerződés forintra átváltása esetén a pénzügyi intézmény csak a három hónapos Buborhoz kötött kamatot alkalmazhat. A kamatfelár az eredeti kamatfelár, ám ez nem lehet kevesebb, mint 2 százalék, és nem haladhatja meg lakáscélú fogyasztói jelzálog kölcsönszerződésnél az 5,5 százalékot, nem lakás célú fogyasztói jelzálog kölcsönszerződésnél pedig a 7 százalékot.

A kamatperiódust is szabályozza a jogszabály: eszerint, ha a hitelből 16 évnél több van hátra, 5 éves, ha 9-16 év, akkor 4 éves, ha 3-9 év, akkor 3 éves kamatperiódust lehet alkalmazni.

A törvényjavaslat alapján az ügyfeleknek nem sok teendőjük lesz a forintosítás kapcsán: az elszámolásról szóló értesítéssel egyetemben – várhatóan március-áprilisban – megkapják a forintosításról szóló értesítést is. Az ingatlanfedezet a kölcsön devizanemétől függetlenül szintén a hitel mögött maradhat.

Az átváltás alól – mint azt eddig is sejteni lehetett – igen kevesen mentesülnek majd: így azok, akiknek rendszeres jövedelmük van a hitellel megegyező devizában, vagy az új szabályok szerint is jogosultak lennének devizában hitelt felvenni. Azok is mentességet kérhetnek, akiknek hitele jövő év végéig lejár, illetve azok, akiknél a forintra váltás utáni kamat meghaladná az eredetileg számítható kamatot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.