BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több új kölcsön lehet idén - Eddig jobban vitték a fogyasztási hiteleket

Az első tíz hónap adatai alapján szinte biztosra vehető, hogy több új fogyasztási hitelt vesznek fel a háztartások 2014-ben, mint tavaly. A növekedés rá is fér a piacra: jelenleg többéves mélyponton van a nyilvántartott állomány.

Jól alakult 2014 első tíz hónapja a fogyasztási hiteleknél: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a folyószámlahiteleket nem számolva 12,11 százalékos bővülés történt 2013 azonos időszakához képest az új kihelyezéseknél, ami mindenképpen biztató adat. A növekedésben a húzóerőt a személyi hitelek jelentették: ezekből 98,3 milliárd forintnyi új állományt helyeztek ki a pénzügyi szolgáltatók 2014 első tíz hónapjában, amely 27,3 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Figyelemre méltó emellett, hogy a jegybank statisztikái már növekedést mutattak ki az áruvásárlási hiteleknél is a január-októberi időszakra vonatkozóan: a 11,55 milliárdos új állomány nagyjából 3 százalékos emelkedést jelent. (Ez persze nem jelent forradalmi mértékű felfutást, ám annak tükrében, hogy az áruhitel-piac az utóbbi években elég meredek esést produkált, feltétlenül kedvező.) A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél – nem meglepő módon – ugyanakkor még nem sikerült növekedést elérni, sőt, a havi 2-3 milliárdnyi kihelyezés nyomán 15 százalékos visszaesés következett be 2013 első tíz hónapjához képest. Szerényebb mértékben, de szintén visszaesett az új gépjárműhitelek piaca, ahol valamivel több mint 16 milliárdnyi új kölcsönt helyeztek ki tíz hónap alatt.

Az újonnan kihelyezett fogyasztási hitelek piacának növekedése ezzel együtt szinte biztosra vehető, hiszen a pénzügyi szolgáltatók nagyon erős utolsó két hónapra számítanak a piacon. A lapunknak korábban nyilatkozó hitelintézetek többsége az idei év végi hajrában elsősorban a hitelkártya-forgalomban, illetve a személyi kölcsönöknél vár nagyobb növekedést, de optimisták az áruhitel-piacon érdekelt szolgáltatók is. Egy erősebb év végi szezon rá is férne a lakossági piacon aktív hitelintézetekre, hiszen az október-decemberi időszakban újonnan kihelyezett kölcsönök mennyisége nagyon alacsony szinten mozgott az elmúlt években. Ez azzal együtt is igaz, hogy tavaly már sikerült némi növekedést elérni az ilyenkor releváns kölcsöntípusoknál: a az áruhiteleknél 5,73, a személyi hiteleknél pedig 8,59 százalékos növekedést regisztrált a Magyar Nemzeti Bank az új kihelyezéseknél. Ezzel együtt 2013 utolsó három hónapjában áruhitelből nem egészen 5 milliárd, személyi kölcsönből pedig éppen 20 milliárd forintnyi fogyott, ami nem nevezhető túlságosan soknak.

Az idénre várható növekedés persze nagyon kellene: az MNB adatai szerint 2014 októberének végén 3132,6 milliárd forintot ért el a háztartásoknál lévő fogyasztási hitelek állománya, amely 5 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, és egyben többéves mélypontot is jelent. Az új kihelyezések mostani növekedése persze kevés az állomány apadásának megállításához, ám ahhoz elég lehet, hogy lassuljon az eddigi ütem.

Hasonló kosár, több online rendelés

Az áruhitelezésben piacvezető Cetelem adatai szerint az éves áruhitelezés mintegy egynegyede történik az év utolsó két hónapjában: az élénkülés a műszaki és a barkácsáruházakban már november elejétől érzékelhető volt. Az internetes hiteligénylések térnyerése idén is folytatódik, ezeknél a hitelintézet nagymértékű emelkedésre számít a karácsonyt megelőző időszakban a 2013-as számokhoz képest. A Cetelem szakértői szerint a műszaki cikkek közül – a tavalyi évhez hasonlóan – idén is az LCD-tévék, az okostelefonok és a táblagépek lesznek a legnépszerűbbek. Az átlagos igényelt hitelösszeg – személyesen vagy online igénylésnél is – jóval meghaladja a 100 ezer forintot.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.