BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint másfél éves rekordon az OTP árfolyama

Hatalmasat emelkedett pénteken is az OTP árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén. A bankpapír 4,7 százalékot szedett magára, az utolsó kötések 5100 forinton történtek. A forgalma is élénk volt, meghaladta a 11 milliárd forintot. Az OTP utoljára 2013 májusában forgott ilyen magas árfolyamon. A bankpapírnak jó éve van, az idén már 33 százalékot emelkedett az árfolyama. Ennek köszönhető az is, hogy most már a hitelintézet számít a Budapesti Értéktőzsde legértékesebb cégének, kapitalizációja nagyobb a Molénál.

Az elmúlt napok ralijában szerepet játszhatott, hogy a JP Morgan megítélése a hitelintézettel kapcsolatban nagyon pozitív irányban változott. A korábbi semlegesről vételre ajánlott kategóriába tette át a bankpapírt, és a célárfolyamát is alaposan megemelte 4680 forintról 6950-re.

Emellett a Moody’s is bejelentette, hogy felülvizsgálja az OTP és az OTP Jelzálogbank hitelminősítését. A hitelintézetek hosszú lejáratú devizabetéteinek besorolása jelenleg Ba2, a hosszú lejáratú forintbetéteiké Ba1, mindkettő a leminősítést valószínűsítő negatív kilátással. Most azonban a hitelintézetek felminősítésén gondolkozik a Moody’s.

Kedvezőtlenül hathat viszont az OTP-re, hogy hétfőtől változik a BUX-kosár, és abban az OTP súlya a korábbi 34,65-ről 30,62 százalékra csökken. Emiatt az indexkövető alapok és ETF-ek az OTP-részvényeik egy részének eladására kényszerülhetnek. A magas OTP-kurzust a bank egyik vezetője is kihasználta. Pongrácz Antal az OTP igazgatóságának alelnöke csütörtökön 4853 forintos átlagáron 29 282 darab OTP törzsrészvényt értékesített.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.