BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drága lehet az új hitel

Az átlagos piaci forinthiteleknél magasabb kamattal futhat tovább számos devizahiteles forintosított kölcsöne. A 2008 után felvett frank- és euróhitelesek közül sokaknak a maximális kamatot ajánlották fel. Váltani csak a magas önerővel és jó keresettel rendelkezőknek könnyű.

Drágán forintosítottak egyes devizahiteleket bizonyos bankok a lapunkhoz eljutott értesítések szerint. A jegybank adatai szerint egy átlagos forint alapú lakáshitel kamata márciusban 5,75 százalékos volt, és a hitelköltségmutató is mindössze 6,44 százalékot ért el. A kiérkező levelekben azonban gyakran ennél magasabb számokkal szembesültek az ügyfelek.

Azok a svájci frank hitelesek például, akik 2008-2009 körül vettek fel lakás- vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt, gyakran tapasztalhatják, hogy a jogszabályban szereplő maximális kamatot ajánlották fel nekik a hitelintézetek. Ebben az időszakban a lakáshitelek hitelköltség-mutatója a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint 6,7-7,6 százalék között mozgott, a szabad felhasználású jelzáloghiteleké is 8 százalék körül ingadozott. A hitelezők a forintosítás után a lakáshitelek esetében a három hónapos bubor plusz maximum 4,5 százalékos, a szabad felhasználásúaknál pedig a bubor fölött legfeljebb 6,5 százalékos kamatot kérhetnek az ügyfelektől. Februárban 2,1 százalékos volt a bubor, így a forintosított lakáshiteleknél 6,6, a szabad felhasználásúaknél 8,6 százalék lehetne a levelekben szereplő csúcskamat.

Az eurós lakáshitelesek több ponton is rosszul járnak. A forint elmúlt napokban bekövetkezett gyengülése ellenére a keresztárfolyam még mindig a forintosítási alatt van, vagyis a tőketartozásuk több, mintha devizában számolnák. A forintosítás utáni kamataik pedig szintén a maximum környékén állnak, hiszen az euró alapú jelzáloghitelek felfutása akkor kezdődött, amikor a svájci frank alapúak folyósításával felhagytak a bankok, ekkor pedig az átlagos THM már 9,5-10 százalék körül volt. Olyan euróhiteles is akadt egyébként, akinél a jogszabályi maximumot sem vették figyelembe a bankok. Az egyik lakáshiteles ügyfél például olyan levelet kapott az MKB-tól, amelyben az induló kamat 5,1 százalékos volt, erre további 2,9 százalékos kezelési költség rakódott, vagyis a THM 8 százalék körül alakult. A hitelintézetnél azt ígérték lapunknak, kivizsgálják az ügyet.

Olyan leveleket is kaptak ügyfelek, amelyekben a forintosítás előttihez képest nőtt a kamat a törvényben meghatározott felárminimum miatt. Az egyik svájci frankos lakáshitelesnek például, akinek 3 százalékos volt a kamata a minimum 1 százalékpontos kamatfelárat előíró jogszabály miatt most 3,1 százalékosra emelkedett a kamata. Azok a devizahiteles ügyfelek lehetnek érintettek ebben, akiknek 3,1 százalék alatt volt az eredeti kamatuk. 2006 elején pedig még 3 százalék alatt is volt a svájci frank alapú lakáshitelek folyósításkori átlagos kamata, és később is előfordult, hogy a hitelintézetek úgy döntöttek: nem kizárólag a kamaton, hanem a kezelési költségen keresztül szedik be a hitelköltségek jelentős részét, így a szerződések viszonylag alacsony ügyleti kamatot tartalmaztak.

A jó adós talál jobbat

A bankok is érzik, hogy sok lehet az elégedetlen ügyfél, többen is kampányolnak, hogy ha valaki túl magasnak találja a forintosított hitele kamatát, váltsa ki náluk egy jobbra. Az ügyfelek jelentős része viszont nem tud mozdulni. Az ingatlanfedezet milyensége kulcskérdés. Azokat a lakáshiteleseket, akiknek az ingatlanfedezet értékéhez képest nagy a tartozásuk, nem szívesen látják másik banknál. Sőt van olyan hitelintézet, amelyiknél az akciós feltétel csak budapesti lakásra vonatkozik.

Az igazán jó akciós ajánlatoknál sokszor feltétel az átlagosnál jóval magasabb igazolt jövedelem. Emellett elvárják, hogy igazolja az ügyfél: a korábbi hitelével kapcsolatban sosem kért semmiféle kedvezményt, és minden részletet határidőre be is fizetett.

Az igazán jó akciós ajánlatoknál sokszor feltétel az átlagosnál jóval magasabb igazolt jövedelem. Emellett elvárják, hogy igazolja az ügyfél: a korábbi hitelével kapcsolatban sosem kért semmiféle kedvezményt, és minden részletet határidőre be is fizetett. Elszámolási értesítő tanulmányozása. Nagyon oda kell figyelni az új feltételekre -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.