BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Félmilliárd euró kölcsönt kap Magyarország az EIB-től

Finanszírozás 500 millió eurós hitelszerződést írt alá Baranyay László, az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnöke és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A kedvező feltételekkel igénybe vehető hitelek révén könnyebbé válik az uniós támogatások hazai önrészének finanszírozása, így az uniós forrásokat szélesebb körben tudjuk majd felhasználni a gazdaság fejlődésének és az emberek életkörülményei javításának érdekében – mondta Varga.

A 2014–2020-as programozási időszak alatt az EIB összesen egymilliárd euró összegű hitelkeretet biztosít Magyarország számára az uniós programok megvalósításához kapcsolódó beruházások támogatására. A hitelt több részletben, külön-külön hitelszerződések révén vehetjük igénybe. A tegnap aláírt 500 millió euróról szóló keretet 3 éven belül lehet felhasználni uniós projektek társfinanszírozására.

A hitelkeret az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP), a Környezet- és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP), valamint az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz („Connecting Europe Facility”, CEF) keretében megvalósuló projektek központi költségvetési kiadásainak refinanszírozását fogja biztosítani. Ezek a programok Magyarország nemzetközi közúti, vasúti és vízi úti elérhetőségének javítását, illetve a városi közlekedés és az elővárosi vasúti közlekedés fejlesztését szolgálják, továbbá elősegítik a települési vízellátás, szennyvíz-elvezetés és -tisztítás fejlesztését, a hulladékgazdálkodási feladatok hatékonyabb ellátását, természetvédelmi fejlesztéseket és az energiahatékonyság növelését.

Az EIB 1990 óta helyez ki hiteleket hazánkban. Magyarország uniós tagsága óta, 2004 májusától már részvényesként működik együtt a hitelintézettel. Az EIB nem profitorientált szervezet, és AAA minősítésű, ezért nemzetközi összevetésben is kedvező feltételekkel tud hitelt nyújtani – magyarázta Varga Mihály.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.