BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Korrekció előtt a BÉT

A BÉT négy vezető részvényének árfolyama – egyik közelebbi, másik távolabbi, de – korrekció előtt áll. A legenyhébb talán a MOL esetében következhet, a legvilágosabb viszont az OTP-jé.

A Budapesti értéktőzsde hivatalos indexe a BUX emelkedő trendben mozog de a 21880-as szint átlépése már csak enyhe emelkedést hozott, az index vissza is tért az előbb említett szinthez. Ha letörne a már említett támasz, az egyúttal az emelkedő trend vonalának megtörését is jelentené. A csökkenés ekkor viszonylag közel, 21300 közelében akadhatna el először, hogy az árfolyam innen visszatesztelje az emelkedő trend vonalát. Ha a teszt sikertelen marad, vagyis az index jegyzése nem tud ismét a trendvonal fölé keveredni, akkor további csökkenésre is számítani kell. Ha az index jegyzése mégis a támasz felett marad és az emelkedő trend nem törik le, akkor számíthatunk erősödésre, amelynek első akadálya ismét 22570 közelében lenne.

A MOL részvényeinek jegyzése az utóbbi hetekben inkább csökkent és ennek eredménye képen ismét elérte a 14540 közelében lévő támaszt. Jelenleg az látszik, hogy ha a támasz letörik, akkor a jegyzés a 2015 január és április közötti trend vonalához tér vissza, ami 13800-13830 közeli szint elérését jelenti. Amennyiben a jegyzés ekkor az emelkedő trend felett tud maradni, úgy az emelkedés ismételt elindulására számíthatunk 14540-es illetve 15160-as lehetséges korlátokkal. Amennyiben a trendvonal „elesne”, úgy 13235 illetve 12520 közelében helyezkednek el a további csökkenés közelebbi korlátai. Ha egyébként a hosszabb távra szóló, heti bázisú grafikonra tekintünk, az is a korrekció valószínűségét erősíti.

Az OTP árfolyamának esetében világos jelek utalnak a korrekció folytatódására. Egyrészt a grafikonon kialakult egy „fej és vállak” forma, melynek „nyakvonala” 5545 közelében húzódik. A közelmúltban a jegyzés, amellett, hogy „letörte” az idén január óta tartó emelkedő trendet, egyúttal a nyakvonal alá is került. Jelenleg a trendvonal és a nyakvonal szinte egyszerre történő visszatesztelésének lehetünk tanúi. Egyelőre a visszatesztelés a trendvonal és a nyakvonal, mint ellenállás erejét bizonyítja. Emiatt inkább további csökkenésre számítunk. A csökkenés a formációból számíthatóan 4960 közelébe folytatódhat. Ezt a forgatókönyvet inkább csak akkor vizsgálnánk felül, ha a jegyzés a „fej” csúcsától indított trendvonal (5820) fölé tudna keveredni.

A Richter jegyzésének grafikonja szerint a kurzus jelenleg elsődlegesen emelkedő trendben mozog. Egy rövidebb távú csökkenő trend is jelen van, amely a 4340-es támasz szinthez igyekszik szorítani az árfolyamot. Mivel a jegyzés a következő napokban az emelkedő trend közelébe kerül, némi emelkedés még jöhet, azonban a kurzus várhatóan az említett támasz illetve a 4770-es lokális csúcstól induló csökkenő trend által rajzolt háromszög területén fog maradni. A tapasztalat szerint az ilyen helyzetű háromszögek területét a kurzus lefelé, a vízszintes oldal irányába hagyja el. A támasz áttörése után, a háromszög magassága alapján, a további csökkenés mértéke 430 pont körül lehet. Ezt a forgatókönyvet inkább csak 4700 fölé történő emelkedés után vizsgálnánk felül.

A Magyar Telekom árfolyama tovább csökkenhet 400 pont közelébe. Itt azonban arra kell figyelni, hogy a kialakult kettős csúcs miatt a támasz esetleges letörése további 200-230 pontos méréklődéshez vezethet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.