BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem mindegy, hol váltják ki a hitelt - nagy különbségek a forintosítás költségeinél

Egy átlagosnak tekinthető, 7 millió forint összegű forintosított hitel kiváltását megvizsgálva a teljes lebonyolítás banktól függően akár teljesen díjmentes is lehet, de akár 100 ezer forint felé is kúszhat a díjak és költségek végösszege - írta a Bankmonitor.hu. A jó ügyfelekért folytatott versenynek köszönhetően új akciókkal rukkoltak elő a bankok, amelynek keretében plusz pénzt írnak jóvá az ügyfelek számláján, ha másik pénzintézetnek fogadnak hűséget a futamidő hátralévő részében. Ez azt jelenti, hogy az ingyenes hitelbírálaton és szerződéskötésen kívül például egy törlesztőrészletnek megfelelő összeget, de akár százezer forintot is jóváírnak az adós számláján sikeres hitelkiváltás esetén.

A CIB Banknál és a takarékszövetkezeteknél nincs induló költség, rajtuk kívül csak a Raiffeisennél (24 ezer), valamint a Budapest Banknál (36 ezer) marad az indulás költsége 50 ezer forint alatt. A legnagyobb induló költséget az MKB ügyfeleinek kell megfizetniük, 136 ezer forintot - hétmillió forintos hitelösszeggel és 12 év hátralévő futamidővel számolva. A visszatérítéseket és az extra jóváírásokat is beleszámítva a legjobban az erstések járnak, a példa adataival számolva ott 100 ezer forint a többlet. Szintén pozitív a mérleg az OTP-nél (40 ezer), és az FHB-nál (30 ezer). A legnagyobb költségek az MKB-nál vannak, ott 76 ezer forint ebben a példában a forintosítás ára, de 50 ezer forintnál nagyobbak a költségek az UniCreditnél és a K&H-nál is.

A költségek egy része jellemzően kölcsönösszegtől függ, például a folyósítási díj, szerződéskötési díj, mások pedig fix összegek, mint például az értékbecslés vagy a tulajdoni lapok díja. Az új hitel szerződésének közjegyzői okiratba foglalása is szükséges, amelyért egységesen 20 ezer forintot számíthatnak fel a közjegyzők. Ezen kívül elengedhetetlen, hogy a tulajdoni lapról a régi hitel lekerüljön, az új hitelt pedig bejegyezzék. Ez a földhivatali procedúra összesen 18 600 forint lenne az adósoknak, de a forintosított hitel kiváltásakor ingyenes - emlékeztet a Bankmonitor.hu.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.