BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősíti jelenlétét az USA-ban a kínai Anbang biztosító

Befektetés A kínai Anbang Insurance Group biztosítócsoport a legesélyesebb az egyesült államokbeli Fidelity & Guaranty Life életbiztosító megvételére – értesült a Reuters az ügyhöz közel álló forrásból. A Fidelity & Guaranty Life több mint 80 százalékát ellenőrző HRG Group pénzügyi befektetői csoport még áprilisban jelezte, hogy vevőt keres tulajdoni hányadára. Az iowai székhelyű, biztosítási és életjáradék-termékeivel az USA összes szövetségi államában jelen levő biztosító árfolyama pénteken 10 százalékkal emelkedett a vevőjelölt hírére.

A magánkézben levő pekingi székhelyű Anbang Insurance azzal vált ismertté idén nemzetközileg is, hogy 1,95 milliárd dollárért megvette a nevezetes New York-i Waldorf Astoria szállodát a Hilton Holdingstól (ennyi pénzt korábban még nem adtak egy hotelért az USA-ban). A 2004-ben még kis autóbiztosítóként alapított, az utóbbi időben azonban gyorsan terjeszkedő társaság birtokában van már egy manhattani irodaépület is, emellett a Financial Times múlt heti értesülése szerint nemrég vett meg egy irodaházat Toronto pénzügyi negyedében is.

A kínai biztosítótársaságok egyre aktívabban terjeszkednek határon túl – jegyezte meg a Reuters –, akár ingatlanok, akár más érdekeltségek, köztük pénzintézetek megszerzésével. Az Anbang volt egyébként az első, amely a kínai biztosítók közül megjelent az USA piacán – éppen a Waldorf Astoria nagy port felvert megvételével –, azt követően, hogy a pekingi felügyeleti szabályok módosítása két éve lehetővé tette a külföldi befektetéseket. Európában már jelen van a csoport, idén vette meg a Fidea Assurances belgiumi biztosítót.

A Kínában is működő, de hongkongi tőzsdén jegyzett, így más felügyeleti hatáskör alá eső Fosun International is terjeszkedik az USA-ban, ahol idén kisebb biztosító került a tulajdonába. Ez a társaság szerezte meg tavaly a JPMorgan Chase-től 725 millió dollárért a Chase Manhattan Plazát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.