BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengül a Goldman, erősödik a Citi

Ellenkező utat járt be a most zárult negyedévben a Wall Street két meghatározó bankja: a Citigroup zűrös jogi ügyeit és botrányait lezárva 51 százalékkal növelte adózott eredményét, miközben a Goldman Sachs 36 százalékot faragott belőle. Mindkét banknak csökkenő bevétel mellett termelt nyereséget, s mindkettejük számára kezelendő problémát okozott az alacsony kamatkörnyezet, illetve a világgazdaság lassulása miatt mérséklődő befektetői aktivitás, továbbá a szigorodó banki szabályozásnak való megfelelés. Elemzők szerint e tényezőkhöz alkalmazkodniuk kell a bankoknak, s ez a Citigroupnak jobban, a Goldman Sachsnak kevésbé sikerült.

A Citigoup egy évvel ezelőtt megbukott a stresszteszten, és mexikói leánybankja, a Banamex körüli sikkasztási botrány is hozzájárult a gondjaihoz, ám mára lezajlott tőkehelyzetének a rendezése, ahogy a második legnagyobb mexikói pénzügyi csoport átalakítását is végrehajtotta. Azóta tizenegy országban hagytak fel a lakossági szolgáltatásokkal, köztük Magyarországon is, ahol ügyfeleiket az Erste Bank veszi át a jövő év végéig. A döglött vagyon és követelések kezelésére létrehozott Citi Holdings is jól teljesít, a „rossz bank”-sorozatban az ötödik negyedévben is nyereséges volt. A hatékonyságnövelő program eredményes volt, a működési kiadások az egy évvel ezelőttihez képest 18 százalékkal, 10,67 milliárd dollárra csökkentek, igaz, a megspórolt 2,3 milliárd felét a jogi költségeken és a bírságon fogták meg. A Marketwatch szerint a Citigroup nyugodt időszak elé néz.

Nem mondható ez el a Goldman Sachsról, amelynek esetében a profitcsökkenésnél is jobban izgatja a befektetőket a bankházat tizedik éve irányító Lloyd Blankfein egészségi állapota. A legendás vezér a limfóma egyik gyógyítható fajtájában szenved, de ígérete szerint kezelésének idején is dolgozni fog a bank felemelkedésén. A Goldman pénz- és árupiaci termékek kereskedelméből származó bevétele harmadával, 1,46 milliárd dollárra zsugorodott a lanyha befektetői érdeklődés miatt. A befektetési tevékenység viszont 6 százalékkal többet, 1,56 milliárdot hozott a konyhára. A tanácsadási üzletágat nem érheti kritika, 36 százalékos bővülése 809 millió dolláros bevételt takar, s ezzel a cég továbbra is a vállalati fúziók legaktívabb „katalizátorának” számít.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.