BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vegyes alapok fogyókúrán

A tőzsdék harmadik negyedévi rossz teljesítménye több vegyes alapot is a lejtőre küldött, a kisbefektetők pedig léptek: megindult a tőkekivonás a korábban slágerterméknek számító konstrukciókból.

Kezdenek kiábrándulni a kisbefektetők a nagyra hízott vegyes alapokból. Az összesen 760 milliárd forintot kezelő vegyes alapokba még augusztusban is áramlott pénz annak ellenére, hogy az árfolyamuk akkor már lefelé mozdult, szeptemberben azonban már több kisbefektető lépett, és elvitte a megtakarítását. A vegyes alapokat ugyanazért kedveli a lakosság, amiért az abszolút hozamúakat is, a kockázatmentesnél magasabb hozamot várnak tőlük. Az utolsó negyedév tőzsdei visszaesése azonban ezeket a konstrukciókat sem hagyta érintetlenül, számos alap áll mínuszban az utolsó három hónapban, sőt az év eleje óta is.

A vegyes alapok piacát vezető K&H Alapkezelő néhány nagy alapja is megérezte a piacok zuhanását. A megtakarítási cél – június alapban csaknem 56 milliárd forintot kezelnek, az árfolyama pedig az elmúlt három hónapban több mint 6 százalékot esett, és az év eleje óta is 1,8 százalékos mínuszban van. Hasonlóan teljesített a nem egészen 49 milliárd forintos megtakarítási cél – február alap, a 20 milliárdos megtakarítási cél – október alapnál pedig még nagyobb a bukó. Az egyenként nagyjából 20 milliárd forintos, vagyonvédett portfólió névre keresztelt alapok is estek mostanában, a legnagyobb mértékben a decemberi fordulónapú konstrukció, amely 6 százalékot bukott három hónap alatt, az év elejétől pedig 3 százalékos mínuszban áll.

A K&H összesen 340 milliárd forintnál is többet kezel vegyes alapokban, az elmúlt hónapban ebből körülbelül 6 milliárd forintot vittek el a befektetőik. „Van összefüggés a kiáramlás és aközött, ami a piacon történt. A részvénypiaci korrekció hatására a befektetők egy része elbizonytalanodott, mások profitot realizálhattak” – mondja Horváth István befektetési igazgató. Az alapkezelő más alapjai azonban kompenzálták a tőkekivonást, a tőkevédett alapokba és a rövid kötvényalapba kerültek friss megtakarítások. A trend azonban könnyen fordulhat is, amióta ugyanis estek a vegyes alapok, egyre többen kérdezgetik, érdemes-e már ismét beszállni. Mi egyelőre a tőkevédett formát és a kötvényalapokat részesítjük előnyben – mondja Horváth.

Az árfolyamoknak azonban nem kellett feltétlenül sokat esni a tőkevesztéshez. A vegyes alapok piacán szintén jelentősnek számít az Erste Alapkezelő is, náluk van egyebek között a legnagyobb ilyen konstrukció, a 81 milliárd forintos Erste megtakarítási alapok alapja, emellett számos, a prémium ügyfeleknek kínált, úgynevezett You Invest alap is. A megtakarítási alapok alapja nem esett sem az elmúlt három hónapban, sem az év eleje óta, a hozama azonban szerény, január óta csupán 1,8 százalékkal emelkedett az árfolyama. Ezt a befektetők valószínűleg keveslik, július eleje óta ugyanis Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) adatai szerint több mint egymilliárd forintnyi befektetési jegyet váltottak vissza. A You Invest befektetői még érzékenyebbek, igaz, ezek az alapok még gyengébben teljesítettek az utóbbi hónapokban. A You Invest kiegyensúlyozott és stabil alapjaiból másfél-másfél milliárd forint körüli összeget vontak ki három hónap alatt. A legkeményebben a Concorde Alapkezelőt büntették az utóbbi hetekben annak ellenére is, hogy a vegyes alapjai viszonylag jól vészelték át a tőzsdei lejtmenetet, sőt az idei hozamuk meghaladja az állampapírokét. A Concorde 2000 alapból például több mint 4 milliárd forint távozott szeptember eleje óta.

Vannak jó hozamok is

Sok vegyes alap volt, amelyik megverte a kockázatmentes befektetéseket az idén. A legjobban teljesítő konstrukcióhoz azonban a kisbefektetők nem férhetnek hozzá, ez ugyanis a Quaestor Aranytallér, amelynek forgalmazását felfüggesztették. Az alap január óta csaknem 8 százalékos hozamot ért már el. A toplistán egy eurós K&H-s alap áll a második helyen, a megtakarítási cél – április több mint 6 százalékos hozammal. Ezután a Quaestor Tallér következik, majd a Concorde Alapkezelő két alapja, a PB3 és a Concorde 2000.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.