BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az euró gyermekkorában történt utoljára ilyen

Több mint tizenhat éve nem volt akkora a hozamkülönbség a német és az amerikai állampapírok között, mint most. Az ok a két nagy jegybank várható kamatpolitikájának széttartása.

Az euró bevezetésének éve óta nem volt akkora különbség az amerikai és a német hozamok között, mint most – olvasható a Financial Times vasárnapi cikkében. Az adatok szerint legutóbb 1999 júliusában volt ennél nagyobb a széttartás az ötéves kötvények esetében, akkor az euró még alig hét hónapja létezett. Az amerikai–német hozamkülönbség a kétéves papírok esetében a múlt héten 1,25 százalék felett is volt, erre 2006 szeptembere óta nem volt példa. Az ötéves futamidő esetében 1,8 százalék körül van most a hozamkülönbség, ami a már említett több mint tizenhat éves csúcsnak felel meg, míg a tízéves papírok 1,75 százalék körüli differenciája idén május óta jelent csúcsot.

Az amerikai–német hozamkülönbség az utóbbi hetekben kezdett intenzíven emelkedni, miután egyre nagyobb az esélye egy decemberi kamatemelésnek Amerikában, az EKB viszont várhatóan tovább lazít majd. Az októberi amerikai munkaerő-piaci adatok a vártnál jobbak lettek, ezt követően a Fed-döntéshozók nyilatkozataiból is azt lehetett kiolvasni, hogy egyre valószínűbb a kamatemelés december 16-án. Előtte azonban december 3-án még kamatdöntő ülést tart az EKB kormányzótanácsa, a piaci várakozások szerint tovább vághatják a jelenleg mínusz 0,2 százalékos betéti kamatot, illetve arra is van esély, hogy az eszközvásárlási program havi 60 milliárd eurós keretösszegét kiterjesztik.

A Société Générale (SocGen) hétfőn megjelent elemzése azt hangsúlyozza, hogy az év eleje óta erős korreláció figyelhető meg az euró–dollár-árfolyam és a német–amerikai hozamkülönbség között. Ebből kiindulva pedig ha a dollár tovább erősödik a paritás felé, akkor a hozamkülönbségnek is tovább kellene növekednie. Ha sor kerül a paritásra, akkor a francia bank elemzői szerint 2,75 százalékig emelkedhet az amerikai tízéves hozam a jelenlegi 2,3 százalékról. Erre azonban szerintük kevés esély mutatkozik, hiszen a befektetők már beárazták a betéti kamat 10 bázispontos további csökkentését az EKB-tól, és a Fed decemberi kamatemelésének esélye is majdnem hetven százalék jelenleg a piaci árazás alapján. Persze a két jegybank közül még bármelyik okozhat meglepetést, így korai lenne temetni a dollárt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.