BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: Infineon

Közel 15 százalékot emelkedett az Infineon Technologies árfolyama azt követően, hogy a társaság közzétette negyedéves eredményeit. Az autógyártók számára és ipari használatra alkalmas chipeket készítő Infineon Technologies működési eredménye több mint 50 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezt részben a kedvező devizaárfolyam-változásoknak köszönheti, részben pedig annak, hogy felvásárolta amerikai versenytársát, az International Rectifier nevű céget. A gyorsjelentésből kiderül, hogy az Infineon 286 millió eurós működési eredményt könyvelt el a szeptember végén zárult negyedévben, szemben az egy évvel ezelőtti 188 millió euróval. A folyó negyedévre bevételcsökkenést vár a cég vezetősége, 4 és 8 százalék közötti esés jöhet, a teljes évet tekintve azonban 10 és 15 százalék közötti bevételnövekedésre számítanak.


A nap vesztese: Abengoa

Szerdán fizetésképtelenségi eljárást kezdeményezett maga ellen a spanyol energetikai cég, az Abengoa. Erre azt követően került sor, hogy egy potenciális befektető jelezte, nem fog tőkét adni a vállalatnak. A spanyol csődtörvények értelmében a cégnek négy hónap áll rendelkezésére, hogy megállapodjon hitelezőivel, ha ez nem sikerül, megindulhat a felszámolás. Az Abengoa a legtöbb pénzzel a banki hitelezőinek tartozik, ez a tétel összességében mintegy 20,2 milliárd eurót tesz ki. A cég napenergiafarmokat is üzemeltet, és egy ideje szenved már a magas adósságtehertől. A helyzet idén nyáron vált igazán súlyossá, amikor a problémák kezelésére már eszközértékesítésekbe kezdtek, továbbá új részvénykibocsátás keretében szeptemberben tőkét is bevontak. A mintegy 24 ezer embert foglalkoztató vállalat részvényei tegnap 50 százalékot estek, ma pedig további 22 százalékot zuhantak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.