BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Furfangos bankmentés Olaszországban

Egy gyorsan összehozott mentőalap segítségével állított talpra négy kisebb veszteséges bankot az olasz állam, még mielőtt jövőre életbe lépnének az EU új bankmentési, illetve szanálási előírásai.

A több mint 3,6 milliárd eurós alapból két keretet nyitottak meg a Banca Marche, a Banca dell’Etruria e del Lazio, a Cassa di Risparmio di Chieti (Carichieti) és a Cassa di Risparmio di Ferrara (CariFerrara) hitelintézetek megmentésére: az egyik 1,7 milliárd euró, ezt a veszteségek fedezésére fordították, a másik 1,8 milliárd, ebből feltőkésítik a teljesen újjászervezett pénzintézeteket.

Az újjászervezés ez esetben újjászületést jelent, mert az érintett bankokat „lenullázták”, eszközeiket és követeléseiket olyan új részvénytársaságokba vitték át, amelyek neve megegyezik a régiekével, csak elé került a Nuova (azaz új) jelző. Az új vezetéssel tovább működő bankokat el akarják adni. A keretből 140 millió eurót fordítanak az év végéig felállítandó „rossz bankra”, amelybe a későbbiekben kivihetik az összes olasz pénzintézet nem teljesítő hiteleit – egy tavalyi IMF-becslés szerint ezek összege 300 milliárd euró körül lehet.

A mostani mentőcsomagból 1,65 milliárdot adott össze a három legnagyobb olasz bank, az UniCredit, az Intesa Sanpaolo és az UBI, várhatóan másfél évre, piaci kamat mellett, az állami fejlesztési alap (CDP) garanciavállalásával. A fennmaradó részt is a nagyok előlegezik meg, de ezt az év végéig a tervek szerint visszakapják, miután az olasz bankrendszer többi 208 szereplője befizeti a ráeső részt. A hosszú tárgyalássorozat után kialakult megoldást jóváhagyta az EU, jóllehet a CDP bevonását sokan vitatták, hiszen az akár tiltott állami segítségnek is minősülhetne.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.