BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mindent visznek, amit csak érnek

A hatalmas felvásárlások éve az idei, és ha így folytatódik, akkor lehet, hogy új rekord születik 2015-ben. A Pfizer és az Allergan fúziója segíthet ebben.

Az év első nyolc hónapjában összesen 3100 milliárd dollárt költöttek világszerte a vállalatok arra, hogy megvegyenek számukra vonzó cégeket. A 2008-as válság kirobbanása óta eltelt hat évben ennél magasabb összegre mindössze egyszer volt példa, és még nincs vége az évnek, ősszel folytatódott az akvizíciós hullám. A felvásárlási bejelentések a tőzsdéket is segítették, az érintett társaságok árfolyamát felfelé hajtották, az újabb felvásárlásokkal kapcsolatos spekulációk pedig a potenciális akvizíciós célpontok részvényeit erősítették. A Pfizer és az Allergan 150 milliárd euróds egyesülését hétfőn hivatalosan is bejelentették, de lehet, hogy az engedélyezési procedúra nyomán ez inkább a jövő évi statisztikát szépíti meg. Vegyük sorra az idei év legnagyobb felvásárlásait: az eddigi legnagyobb tranzakció a söriparhoz kötődik: az Anheuser-Busch InBev 105 milliárd eurós ajánlatot tett a SABMillerre. Az egyesüléssel olyan márkák kerülnének egy tető alá, mint a Fosters, a Miller, a Pilsner Urquell, valamint a Stella Artois vagy a Beck’s. A két vállalat együtt a világ teljes sörtermelésének a harmadát adná.

A második helyre egy olajipari felvásárlás kerül: a Shell tavasszal tett 75 milliárd eurós ajánlatot a BG Groupra, vagyis 50 százalékos prémiummal veszi meg. Ilyen volumenű felvásárlást ekkora olajcég több mint tíz éve nem vitt véghez. A rövid idő alatt sokat esett olajár segíti a konszolidációt az iparágban, emellett egyéb megfontolások is állnak a tranzakció mögött, például a felvásárlással értékes földgázmezőkhöz férhet hozzá a Shell.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára „állhatott fel” a Time Warner Cable és a Charter Communications tranzakciója, amelynek az értéke több mint 72 milliárd euró. A cél, hogy felvegyék a versenyt az amerikai kábeltelevízió-piac meghatározó szereplőjével, a Comcast Corporationnel. A negyedik helyre egy 58 milliárd eurós ügylet került a technológia szektorból. A számítógépgyártó Dell tett ajánlatot kockázati tőkés cégekkel karöltve az EMC-re. A felvásárlással a Dell célja, hogy diverzifikálja tevékenységeit, és a stagnáló PC-piac mellett az iparág egyik leggyorsabb növekedést mutató szegmensében, a felhőszolgáltatásokban is erős pozíciókat építsen ki. Az ötödik legnagyobb idei felvásárlás az élelmiszeriparhoz kötődik. A Kraft Food csoport összeolvad a főleg ketchupjairól ismert H. J. Heinzcel, amivel a világ ötödik legnagyobb élelmiszer-ipari vállalata jön létre. A tranzakció értéke eléri az 57,6 milliárd eurót.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.