BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: Glencore

Az alacsony nyersanyagárak miatt nehéz időszakot élnek a bányatársaságok, ezért az elmúlt napokban több cég is jelentős költséglefaragási programot jelentett be. Legutóbb a Glencore közölte, hogy a korábban tervezett 10 milliárd dollárnál is nagyobb mértékben csökkentené adósságállományát, és a beruházási kiadások további faragását tervezi. A Glencore most a jövő év végéig 18-19 milliárd dollárra csökkentené nettó adósságát, illetve idén beruházásra 300 millió euróval, jövőre pedig 1,2 milliárd euróval fordítana kevesebbet. A befektetők díjazzák a Glencore törekvését, több mint 10 százalékkal emelkedett a részvények árfolyama. A társaság részvényei hatalmas zuhanást szenvedtek el az elmúlt hónapokban, a májusi szinthez képest harmadolódott az árfolyam. A befektetők a nyersanyag-kereskedő cég magas eladósodottsága miatt aggódnak.


A nap vesztese: Sports Direct

Jelentős esést produkált a csütörtöki kereskedésben a Sports Direct árfolyama, a részvények 12 százalékot zuhantak, miután a kiskereskedelmi cég közzétette az első pénzügyi fél évére vonatkozó eredményeit. A vállalat az egy évvel korábbi azonos időszakival lényegében megegyező, 1,43 milliárd fontos árbevételt ért el, míg adózott eredménye 25 százalékkal 187,3 millió fontra nőtt. Az egyszeri tételektől megtisztított nettó eredmény 166,4 millió font volt a vizsgált időszakban, ami elmarad a 172 millió fontos elemzői várakozástól. A cég vezetőjét, Dave Forsey-t azzal vádolják, hogy nem tájékoztatta kellőképpen a hatóságokat a nagy létszámleépítésekről. A cég egyébként vállalatirányítási elvei, gyakorlata miatt is sok bírálatot kapott. Forsey évente 150 ezer font fizetést kap, ami messze a legalacsonyabb az FTSE 100 index vállalatai között.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.