BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: olajcégek

Miután hétfőn 2004 óta nem látott mélypontra esett a Brent olajfajta árfolyama, a tegnapi kereskedésben felfelé vette az irányt, ami a nagy olajcégek részvényeit segíti. Az olajár kisebb pozitív korrekciója közepette az energiaszektor a legjobban teljesítő iparág kedden Európában a Stoxx részvényindexek között. A nagy olajtársaságok közül a BP árfolyama több mint 2 százalékot erősödött, a Royal Dutch Shell pedig közel 2 százalékos pluszban járt, miközben a BG Group csaknem 3 százalékkal menetelt felfelé. Az olaj árfolyamában ez a kis emelkedés eltörpül az elmúlt hónapok esései mellett, 2014 nyara óta a harmadára zuhant a nyersanyag ára. A kitermelés csúcsközelben van a világban, ez kínálatoldalról gyakorol nyomást az olaj árfolyamára, de a dollár erősödése is az olajár csökkenésének irányába hat.


A nap vesztese: Marks & Spencer

Lefelé vette az irányt a tegnapi kereskedésben a Marks & Spencer árfolyama a londoni tőzsdén, ami mögött elsősorban a pesszimistább elemzői vélemények állnak. A Nomura elemzője csökkentette a kiskereskedelmi cég részvényeire vonatkozó célárfolyamát, a korábbi 6 fontról 5,65 fontra vágta vissza a célárat. Nemcsak a Marks & Spencer papírjait „büntette” az elemző, a másik brit kiskereskedelmi cég, a Next papírjaira vonatkozó célárfolyamát is csökkentette, mégpedig 80 fontról 78,5 fontra, tehát a Next árfolyama minimális eséssel megúszta most. A Marks & Spencer papírjai nagyobb esést szenvedtek el az elmúlt egy hónapban, november elején még 5,5 font körül alakult az árfolyam, most azonban már 4,4 font alatt cserélnek gazdát a részvények. Ez több mint 20 százalékos esésnek felel meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.