BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Év végén dől a pénz

Több önkéntes nyugdíj- és egészségpénztár is akciózik az év végén, hogy a tagság adókedvezmény reményében növelje egyéni befizetéseit.

Több önkéntes nyugdíj- és egészségpénztár is akciózik az év végén, hogy rávegye a tagságot: a jövő évi adókedvezmény reményében növelje egyéni befizetéseit. Az akciók sikeresek, a jegybank és a Pénztárszövetség adatai szerint ugyanis az elmúlt években az önkéntes nyugdíjkasszáknál legalább 50-60 százalékkal nőtt a munkavállalói tagdíj összege a korábbi negyedévekhez képest, sőt 2012-ben csaknem 90 százalékkal ugrott meg az utolsó három hónapban az egyéni befizetések volumene.

Az egészségkasszák az arányokat nézve még sikeresebbek, náluk két, két és félszer annyi egyéni tagdíj folyik be az év utolsó hónapjaiban, mint a többiben. Összegszerűen persze a nyugdíjpénztárak a sikeresebb kampányolók, 2014 utolsó három hónapjában több mint 27,4 milliárd forintnyi egyéni tagdíjbefizetést szereztek, miközben az egészségkasszák tavaly egész évben ennek a felét sem tudták összegyűjteni.

A befizetések növekedésének fő oka, hogy szinte minden nagyobb pénztár felhívja a tagok figyelmét arra, hogy mennyi extra befizetéssel maximalizálhatja az adókedvezményt. A pénztáraknál az egyéni befizetések 20 százaléka, de legfeljebb évi 150 ezer forint jár vissza, vagyis az idén 750 ezer forinttal lehet teljesen kihasználni az engedményt.

„A tapasztalatunk az, hogy ezekben az akciós hónapokban érkezik a teljes évi bevétel 15-20 százaléka, ami arra is utal, hogy évről évre egyre költségtudatosabbak a tagok” – mondta Lukács Marianna, a Patika-csoport igazgatója. Az új belépők toborzása egyébként kevésbé tűnik sikeresnek az év végén, mint az extra befizetésekért folyó kampány. A jegybanki adatok szerint a legtöbb új tagot az első negyedévben léptetik be a pénztárak.

VG-Szakértő: Lehoczky László, az MKB Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója

Azt gondoljuk, az új törvényjavaslat idén még nem befolyásolja az egyéni befizetéseket. Reméljük, hogy a várhatóan hamarosan elfogadandó javaslatban megfogalmazott lehetőségek alapján a jövő évben még többen kihasználják majd ezt a két fontos öngondoskodási formát. Abban is bízunk, hogy a jogszabálytervezet korábbi téves értelmezéséből adódó sajtópolémia elültével – hiszen a pénztárak szolgáltatási lehetőségeik a jogszabályi változásokkal nem szűkülnek, hanem ténylegesen bővülnek – tagjaink változatlan bizalommal növelik majd pénztári befizetéseiket.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.