BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felfordulás lesz Amerikában?

Tankönyvi példa szerint ha az amerikai jegybank elkezd kamatot emelni, akkor a kötvényhozamoknak is el kellene indulniuk felfelé, a 2016-os év azonban tartogathat meglepetéseket ezen a piacon is.

A piac egyre nagyobb esélyt ad annak, hogy a Fed jövő szerdai ülése után elmozdul a hét éve változatlan 0-0,25 százalékos kamatszintről az amerikai jegybank. A dollár mellett ez a kötvényhozamokra is érdemi hatással lehet, régóta várt mozgások indulhatnak be. A decemberi emelés szinte teljesen be van már árazva, a piac elsősorban a közlemény hangnemére és a jegybank friss gazdasági előrejelzéseire fog figyelni, melyek meghatározhatják a jövőbeli kamatpályát – olvasható a Societé Generale (SocGen) elemzésében. A bank szakemberei szerint a szigorítás mellett galamb hangvételű kommentárok jöhetnek a jegybanktól. A piac most további két kamatemeléssel számol 2016-ban, miközben a szeptemberi prognózisban a Fed döntéshozói négy emelést valószínűsítettek. Vagyis ebben várható elmozdulás a jegybank friss előrejelzésében.

A kamatemelés után az igazi kérdés az lesz, mikor kezdi zsugorítani a mérlegét a Fed, a SocGen szerint 2016-ban még nem kell ettől tartani, amíg az alapkamat nem éri el az egy százalékot, addig folyamatosan újra befektethetik a lejáró papírokat.

Azzal, hogy a Fed hónapok óta húzza a kamatemelést (korábban júniusra, majd szeptemberre várták a befektetők az első lépést), sikerült elérni, hogy mostanra szinte teljesen beárazzák a döntést. Éppen ezért a SocGen szerint csak mérsékelt hatása lehet a kötvénypiacon a szigorításnak, a most várható kamatpálya mellett szerintük a jelenlegi 2,23 százalékról 2016 végére mintegy 50 bázisponttal emelkedhet az amerikai tízéves hozam. Ezzel összhangban a kétéves hozam 0,95 százalékról 1,45 százalékra kúszhat fel egy év alatt, vagyis az emelkedés egyenletes lehet a teljes hozamgörbén.

Az elemzők szerint a visszafogott hozamemelkedéshez hozzájárulhat az is, hogy Európában és Japánban a nagy jegybankok folyamatosan tovább lazítanak, emiatt pedig külföldről is megnövekedhet a kereslet az amerikai kötvények iránt, mivel azok kifejezetten vonzónak tűnnek. A másik hatás az lehet, hogy az amerikai hozamok emelkedése miatt a tízéves amerikai–német hozamkülönbség érdemben elmozdulhat felfelé. Az elmúlt egy évben ez a különbség 157 bázispont volt átlagosan, most ennél egy kicsit magasabban áll: 172 bázisponton. A SocGen szerint a következő hónapokban az idei csúcsot tesztelheti a különbség 190 bázispont körül, de tartós szétválásra nem kell számítani az amerikai és a német hozamok között.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.