BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hajrá az OTP-nél

Veszi az OTP Bank a saját részvényeit, hogy azokkal honorálja vezetőit. Sajátpapír-állománya a legértékesebb a tőzsdei cégek közül, a jegyzett tőkéhez viszonyítva azonban az Enefi áll az élen.

Részvényei értékesítéséből mintegy 120 millió forint bevételre tett szert Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese, míg a szintén vezérhelyettes Pongrácz Antal 62 millió forint értékben adott el OTP-papírokat. Sietniük kellett, hiszen a törvények tiltják a tőzsdei cégek vezetőinek, hogy január 1. és az éves közgyűlés között – erre az OTP április második felében szokott sort keríteni – munkáltatójuk részvényeivel üzleteljenek. Azt nem tudni, hogy Wolfék mennyit kerestek pakettjeiken, amelyek a hitelintézet vezetői ösztönzési rendszerének keretében kerültek hozzájuk, méghozzá kedvezményesen, de hogy pontosan milyen áron, azt az OTP nem hozta nyilvánosságra (erre a szabályok nem is kötelezik).

A legtöbbet, mintegy 62 ezer OTP-részvényt a bank áprilisi közgyűlésének felhatalmazása alapján Csányi Sándor vett november végén, aminek tőzsdei értéke nagyjából 370 millióra rúgott. Arról azonban, hogy ebből az elnök-vezérigazgató eladott-e, lapzártánkig a hitelintézet nem tett közzé tájékoztatást.

Nemcsak vezetőik javadalmazása miatt hatalmazták fel az OTP részvényesei az igazgatóságot saját részvények vásárlására, hanem azért is, hogy ha a bankpapírok tőzsdei árfolyamát a vezetők túl alacsonynak tartják, akkor legyen muníciójuk a leértékelődés megállításához. Ám a tulajdonosok korlátozták is a saját részvények állományát, e szerint az egyszer sem haladhatja meg a 70 millió darabot. Ez a bank összes papírjának éppen egynegyede, ami ahhoz is elég, hogy megvédje magát egy esetleges ellenséges felvásárlástól. Ha pedig még 25 százaléknál is többet tart szükségesnek, akkor egy sebtében összehívott közgyűlés e korlátot felemelheti. A parlament ugyanis 2007-ben kivette a gazdasági társaságokról szóló törvényből azt a passzust, miszerint egy cég legfeljebb 10 százaléknyi saját részvényt birtokolhat. Ez a lex Molként elhíresült változtatás tette lehetővé akkor az energetikai cégnek, hogy visszaverje az osztrák OMV felvásárlási kísérletét.

Jelenleg a Mol csak 1,46 százaléknyit birtokol saját részvényeiből (további 30 százalék felett vele jó kapcsolatban lévő cégek diszponálnak, közel 25 százalék pedig a magyar államé), míg az OTP 1,37-et. Messze e pároséi a legértékesebb saját pakettek, a pénteki záróárak alapján 21-22 milliárd forintot értek. Jegyzett tőkéjének arányában az Enefi Energiahatékonysági Nyrt. (korábbi nevén: E-Star) tartja a legtöbb, 22 százaléknyi saját részvényt. A német RWE és az MVM tulajdonában lévő két energiaszolgáltató, az Elmű és ÉMÁSZ, valamint a Zwack viszont egyetlen saját részvény birtoklását sem tartja szükségesnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.