BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lent maradnak a kamatok

A lakossági államkötvényeknél a kamatbázis alacsony marad. Az idei átlagos infláció nulla körül lesz, az egyéves dkj-hozam az alapkamat alatt maradhat.

Jövőre már lesz némi infláció, a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) és a Babakötvény befektetőit azonban ez aligha vigasztalja. A legtöbb sorozatnál a kamatbázis ugyanis az idei átlagos infláció lesz, ami a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnap publikált inflációs jelentése szerint éppen 0 százalékos lesz, vagyis csupán a kamatprémiumra számíthatnak az értékpapírok tulajdonosai. A Babakötvények befektetői egységesen 3 százalékos kamattal kalkulálhatnak továbbra is minden sorozatban, és két sorozat kivételével a PMÁK is ugyanennyit kamatozhat. A két kivétel a 2020/I, amelyik 4, és a 2020/J sorozat, amelyik 3,5 százalékos kamatot ad a pénzromlás ütemén felül.

Mindössze négy olyan PMÁK-sorozat van, amelyik nem az idei éves inflációt követi, a 2017/I sorozat a januári, a 2018/I és a 2016/J a márciusi, a 2016/I pedig az októberi éves inflációval számol. Ezeknél van esély arra, hogy magasabb báziskamatot kapjanak a befektetők, hiszen jövőre 1,5–1,9 százalék közötti átlagos inflációval számolnak az elemzők, a jegybank várakozása pedig 1,7 százalékos. Ebben a négy sorozatban egyébként összesen körülbelül 150 milliárd forint van. A 2016/I és a 2017/I sorozat tulajdonosai járhatnak a legjobban, ezek az állampapírok ugyanis az alapkamatukon felül 3,5, illetve 4 százalékpontos bónuszt fizetnek.

Az egyéves diszkontkincstárjegyek (dkj) kamatát követő Bónusz Magyar Államkötvények (BMÁK) befektetői ennyit nem biztos, hogy kapnak. A 12 hónapos állampapírok aukciós hozama ugyan szépen emelkedett az elmúlt hetekben, de még mindig alig haladja meg az 1 százalékot, a legutóbbi kibocsátáskor az átlaghozam 1,06 százalékos volt. Ez a szint pedig így is maradhat. „Jövőre közeledik a hozam az alapkamathoz, 1–1,3 százalék között alakulhat” – mondja az egyéves dkj-ról Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója.

A most jegyezhető BMÁK-oknál a kamatprémium 1,25–2,5 százalék között van, vagyis lehet olyan kötvény, amely alig 2-2,5 százalékot fizet majd, vagyis még a féléves lakossági állampapírokkal sem veszik fel a versenyt. Nem meglepő, hogy ezek a kötvények nem fogynak, az ÁKK már kétszer is meghosszabbította a 2018-as és a 2020-as sorozat jegyzését – eredménytelenl.

Újabb értékesítési pontot adtak át

A lakossági állampapírokat is értékesítő Magyar Államkincstár 25 újabb állampapír-forgalmazási ponttal bővíti hálózatát. Ezeken a helyeken egyebek között Start-értékpapírszámlát is lehet nyitni, amelyre Babakötvényt vásárolhatnak a szülők a gyerekeiknek. Tegnap Monoron adta át a kincstár a legújabb ilyen egységet. A bankok intenzívebb bevonásával is próbálja fokozni a lakossági állampapírok értékesítését az Államadósság Kezelő Központ. A Féléves Kincstárjegyet november közepétől árulják a hitelintézetek, és a szokásos mennyiségnek körülbelül a hatszorosát adják el belőle azóta. A múlt héten 9,3 milliárd forintot jegyeztek ebből az állampapírból.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.