BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mibe fektessünk tbsz-en? Szakértők válaszolnak

A következő három-öt évre jó befektetés lehet egy aktívan kezelt részvényalap, és több hazai részvény is, de a lakossági állampapírokban, banki hitelpapírokban is látnak fantáziát a szakértők.

Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója
„A következő öt évben a korábbinál alacsonyabb világgazdasági növekedésre számítok, részben a kínai gazdaság átalakulása, részben pedig a fejlett gazdaságokat érintő demográfiai kihívások miatt. A jegybankok mindent meg fognak tenni a defláció elkerüléséért, hiszen a 2008-as pénzügyi krízis során felhalmozott államadósságok kinövésére csak így lesz lehetőség. Ez a részvénybefektetések számára kedvező környezet lehet, noha a fejlett részvénypiacok értékeltsége kétségtelenül feszítettnek tűnik. Ebben a helyzetben jó hozam elérésére leginkább helyes részvénykiválasztással van esély. Érdemes tehát aktívan kezelt befektetési alapokat tartani, mint amilyen például az OTP Trend nemzetközi részvényalap.”

Móró Tamás, a Concorde Értékpapír vezető stratégája
„A következő években az infláció emelkedésére számítunk itthon és az eurozónában is, miközben a monetáris politika célja a negatív reálkamat. Emiatt olyan eszközök vételét javasoljuk, amelyek védelmet nyújtanak ez ellen, illetve reáleszközöknek számítanak. Érdemes venni az előző évi inflációs rátához képest 3,5 százalékos prémiumot fizető 2020/J államkötvényeket, valamint kialakítani egy jól diverzifikált, abszolút hozamú alapokat tartalmazó portfóliót. A hazai ingatlanszektor további felértékelődési potenciál előtt állhat, így a Graphisoft Park ilyen időtávon szintén jó befektetésnek bizonyulhat, de az itthoni részvénypiacon olcsónak tartjuk a Magyar Telekom és a Mol részvényeit is.”

Török Eszter, az UniCredit Bank lakos­sá­gi szegmensének vezetője
„A jelenlegi kamatkörnyezetben főként értékpapírokba érdemes befektetni. A tbsz-számlával rendelkező ügyfeleink körében a befektetési alapok iránt a legnagyobb az érdeklődés, azon belül is az abszolút hozamú és vegyes alapok a favoritok, de jelentős megtakarításokat helyeztek el állampapírokban is, elsősorban a Kamatozó Kincstárjegy és a Prémium Államkötvények népszerűek. A kockázatvállalóbb ügyfelek – tekintettel befektetési időtávra – egyedi részvényeket is vásárolnak, noha jellemzően kisebb volumenben. A tbsz esetében is fontos befektetési alapelv, hogy ne egy-egy értékpapírba fektessék az összes megtakarításukat, hanem építsenek portfóliót, amelynek révén az esetleges piaci turbulenciákat könnyebben átvészelhetik.”

Tokodi Gábor, az FHB Bank vezérigazgató-helyettese
„A tbsz számtalan ügyféligényt kiszolgálhat, ehhez igazodva a termékek is sokfélék. A slágertermékek megmutatják, melyek a tipikus befektetői elvárások 3-5 évre. Az Adókedvezmény betét futamideje összhangban van a tbsz lejáratával, és a lekötési ideje napra pontosan megfelel a lekötő vagy meghosszabbító ügyfélnek. E betétek +0,25-0,50 százalék kamatfelárral követik az MNB-alapkamatot, vonzó biztonsági elemük a minimum 1,75-2,25 százalék kamatozás. Az értékpapírok terén jóval nagyobb a mozgástér és a választék. Az FHB saját kötvényei és jelzáloglevelei kezdettől fogva keresettek, melléjük érkeztek a Diófa Alapkezelő termékei, népszerű az Ingatlan Alap, amelynek euróalapú változatát is el lehet helyezni étbsz-en.”

Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója
„A tbsz ötéves horizontja lehetővé teszi, hogy a befektetéseket olyan színes portfólióba rendezzük, amely többlethozammal kecsegtet. A stabilitást 20 százalékos súllyal a K&H aranykosár alappal hoznám be – az alap hazai államkötvényeket vegyít devizás és vállalati kötvényekkel. A pillér (70 százalék) egy dinamikus vegyes alap a K&H válogatott 3. – az alap harmada hazai és nemzetközi részvénypiacokon és nyersanyagpiacokon mozog, ezt a súlyt folyamatosan aktívan mozgatjuk, ezzel az ügyfeleink helyett reagálunk a piaci kilátások változására. A nagy lehetőséget a K&H nyersanyag alappal hozom be (10 százalék), miután a nyersanyagpiac hosszú évek óta szenved, a következő öt évben eljöhet a fordulat.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.