BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nehezebb megtalálni a vonzó cégeket

Erős évet zártak a nem ciklikus fogyasztási javakhoz köthető európai vállalatok. A Bank of America Merrill Lynch szerint ezt a teljesítményt nehéz lesz jövőre megismételni, de vannak vonzó sztorik.

A Fed várható további kamatemelése és a kínai gazdaság gyengélkedése igencsak beárnyékolja a részvénypiaci kilátásokat, amellett is, hogy a szakértők szerint a nem ciklikus javakhoz kötődő európai vállalatok piacán jó eséllyel folytatódhat a konszolidáció. Vannak persze kedvenc részvények,

Az európai nem ciklikus fogyasztási javak szektora mutatta a legnagyobb fordulatot az idén az összes szektor között – mármint ami az értékeltséget illeti –, a szektor teljes piachoz mért relatív előretekintő árfolyam/nyereség (P/E) rátája jelentősen emelkedett az év folyamán. Ezzel lényegében a relatív értékeltség visszatért a tízéves átlag környékére. Az év eddigi teljesítményét tekintve közel 20 százalékot emelkedtek az európai nem ciklikus fogyasztáshoz köthető cégek, ami kimagaslónak számít. A vállalatok árbevételének nagyfokú stabilitása, valamint az erősödő felvásárlási aktivitás összességében bőven ellensúlyozta a fejlődő piacok gyengélkedéséből fakadó kockázatokat, kedvezőtlen hatásokat.

Ami a 2016-os évet illeti, a Bank of America Merrill Lynch szerint az ideihez hasonló teljesítményt nehéz lesz produkálni a Fed monetáris szigorításának árnyékában. Az elemzőháznak így is vannak olyan kedvenc részvényei a szektorban, amelyeknek jó eséllyel 2016-ban is javulhat a piaci értékeltségük, ezek: Beiersdorf, Diageo, Pernod, SCA. Erős vételi ajánlást pedig a nagy piaci kapitalizációjú cégek között az alábbi papíroknál fogalmaznak meg: BAT, Danone, Imperial Tobacco, Pernod, Reckitt Benckiser. A kisebb cégeknél a kedvencek közé tartozik a Swedish Match, az Ontex, a Britvic és a Glanbla.

Kockázatokat elsősorban a sörgyártóknál, valamint a Henkelnél és a Nestlénél látnak a stratégák. A Henkelnél az organikus növekedési kilátások nem kedvezők, a Nestlénél pedig a gyorsfagyasztott élelmiszerek üzletága, valamint a fejlődő piaci pozicionáltság jelent kockázatot. A fejlődő piacokon a növekedési kilátások gyengék, mert rövid távon a lakossági fogyasztás visszafogott maradhat. Kínánál emellett a deviza további leértékelődése is jelentős kockázatokat hordoz. Európában a nem ciklikus fogyasztási javak szektora a második legnagyobb kitettséggel rendelkező szektor a fejlődő piacokon, az ide tartozó cégek árbevételének átlagosan 40 százaléka származik innen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.