BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem kedvezett az ősz a hozamvadászoknak

Szeptember vége–október eleje óta hozamemelkedés következett be a magyar állampapírpiacon, és ez erőteljesen visszavetette a kötvényalapok hozamát is.

Ősszel gyakorlatilag mindenki bukott, akinek kötvényalapban volt a pénze, legyen szó akár rövid, akár hosszú kötvényekről. A 10 éves államkötvények referenciahozama 4,21 százalékról 3,28 százalékra csökkent június közepétől október 9-ig, azóta viszont fordult a kocka, a referenciahozamok 3,61 százalékra emelkedtek december 16-ig. Az egy évnél hosszabb lejáratú állampapírok hozamát mutató MAX index esett, a fenti időszak 4,8 százalékos növekedését október elejétől 1,9 százalékos esés követte.

Hasonló a tendencia a rövid kötvényeknél is: az egyéves papírok referenciahozama 0,35 százalékról 1,1 százalékra emelkedett a szeptember 29-ei mélypont óta, a 3 hónap és 1 év közti lejáratú kötvények hozamát mutató RMAX pedig 0,13 százalékot esett az időszakban. A hozamemelkedés azzal magyarázható, hogy az MNB átalakította a monetáris eszköztárát, és a Fed kamatemelését is elkezdte árazni a piac.

Az esést a hosszú és a rövid kötvényalapok egyaránt megérezték, míg a legnagyobb rövid kötvényalapok árfolyamesése fél százalékpont alatt maradt, és volt olyan, amelyiknek sikerült az időszakban pozitív hozamot is elérnie, a hosszú kötvényalapok ennél jóval komolyabb árfolyamesést szenvedtek.

A kötvénybe fektető alapok hozamait az esés jelentősen megtépázta, bár azok egyelőre minden esetben a pozitív tartományban maradtak. A legnagyobb esést az Erste XL Kötvény Alap szenvedte el, amelynek az év elejétől október 9-ig elért 4,26 százalékpontos hozama 1,77 százalékra romlott. A legjobban a rövid kötvényekbe fektető Erste Tőkevédett Kamatoptimum Alap járt, amely október után is pozitív hozamot tudott produkálni, az év eleje óta tartó 1,92 százalékos növekedést 2,09 százalékra növelte. Ezzel megelőzte a rövid kötvényalapok közül addig legjobban teljesítő Budapest Állampapír Alapot, amely október 9-ig 2,24 százalék hozamot ért el, ez visszaesett azóta 1,94 százalékra. A hosszú kötvények közül a Budapest Kötvény Alap teljesített eddig idén a legjobban, 2,95 százalékos hozammal.

A befektetők egyelőre vegyesen reagáltak az eseményekre: a kevésbé volatilis hazai rövid kötvényalapokból 1,7 milliárd forintot vettek ki, míg a nagyobb esést elszenvedő hosszú kötvényalapokba 886,2 millió forintot fektettek be novemberben. A hónap végén a hazai rövid kötvényalapokban 747 milliárd forintot, a hosszú kötvényalapokban 191 milliárd forintot tartottak a befektetők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.