BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem tudják mivel meglepni a befektetőket karácsony előtt

Kevés izgalom várható a héten: karácsony előtt és a Fed döntése után kevés adat közlése lephetné meg a befektetőket.

Rövid az e heti makronaptár, karácsony előtt csak kevés adat jelenik meg, Magyarországon a népmozgalom októberi alakulásának hétfői közlésén túl szerdán jelenik meg két adat: a KSH a külkereskedelmi termékforgalom 10. havi részletes adatait közli: itt nem várható nagy meglepetés. Az első becslésben közzétett számok szerint az export euróban számolt értéke 8,4, az importé 4,3 százalékkal nőtt októberben az előző év azonos hónapjához viszonyítva, míg a külkereskedelmi mérleg aktívuma 320 millió euróval nőtt.
Közvetlenül karácsony előtt jelenik meg a harmadik negyedéves előzetes folyó fizetési mérleg is. A kedvező áruforgalmi egyenleg hatására is a hazai gazdaság külfölddel szembeni pozíciójával kapcsolatban régóta kedvező a kép. A folyó fizetési mérleg többlete magas, a GDP 7-8 százaléka körül alakul a nettó finanszírozási képesség, miközben a devizatartalékok szintje több mint elegendő. Ezzel párhuzamosan nagyon gyorsan csökken a külső adósság, és ezen keresztül mérséklődik az ország sérülékenysége is. Dunai Gábor, az OTP Bank elemzője szerint a helyzet várhatóan most sem változik meg, és ez továbbra is a fő indok lehet a hitelminősítők számára egy esetleges „befektetésre ajánlott” kategóriába helyezéskor.

Az előzetes, havi adatok alapján a negyedévben éves összevetésben az elemző becslése szerint körülbelül egymilliárd euróval emelkedhetett a folyó fizetési mérleg többlete, ugyanakkor szezonálisan igazítva nem számít az egyenleg javulására a megelőző negyedévhez képest. A nettó működőtőke-beáramlás ismét pozitív, ezúttal mintegy 0,7 milliárd euró lehetett. Összességében éves bázison 3 milliárd euróval mérséklődhetett a külső adósság Dunai Gábor becslése szerint.

Az elemző arra figyelmeztet, hogy fontos információ lesz a kormányzat és a magánszektor által felhasznált EU-transzferek alakulása. 2016-ban ezek lényeges csökkenésére számít, főként ez magyarázza az alacsonyabb növekedési előrejelzésüket (az idei 2,9 százalék után 1,9 százalékos GDP-növekedésre számítanak). A havi adatok szerint – hangsúlyozza az elemző – a harmadik negyedévben még nem indult el a transzferek apadása.

Izgalmas lehet még a héten az amerikai lakáspiaci adatok megjelenése. Noha az árak tekintetében látható némi növekedés, az új lakások értékesítésének felfutása idén év eleje, a használt lakásoké idén év közepe óta megtorpant. Az elemzői konszenzus szerint novemberben sem történt érdemi változás. Dunai szerint a lassulásban minden bizonnyal fontos szerepe van a Fedtől várt kamatemelésnek, illetve annak, hogy a háztartások bizonytalanabbak abban, hogy meddig emelkedhetnek a jelzálogkamatlábak.

Noha a harmincéves fix jelzálográta a 2012 végi mélypont (3,3 százalék) és a 2015 eleji lokális minimum (3,7 százalék) óta emelkedett kissé (kicsivel 4 százalék alatt jár), történelmi összevetésben továbbra is nagyon kedvező. Ha az elinduló kamatemelési ciklus ellenére nem következik be emelkedés a hosszú pénzpiaci kamatlábakban (ez a Fed egyik legfontosabb célja), akkor számíthatunk az ingatlanpiaci aktivitás, ezen keresztül a gazdasági növekedés erősödésére – hangsúlyozza az elemző. Hogy így lesz-e, az hozzájárul majd ahhoz, hogy az amerikai jegybank milyen intenzíven emeli a kamatlábat a következő negyedévekben – tette hozzá Dunai Gábor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.