BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs kevesebb ATM

Nem látszik a Magyarországon működő ATM-ek számán a tranzakciós illeték és a banki költségcsökkentések hatása, sőt, egyes szereplők fejlesztéseket is végrehajtottak a közelmúltban.

Nem viselte meg a magyarországi bankjegykiadó automaták (ATM-ek) hálózatát a tranzakciós illeték 2013-tól hatályos bevezetése, és az elektronikus banki szolgáltatások nagyobb térhódítása sem: az országszerte működő berendezések száma évek óta stabilan kevéssel ötezer alatt mozog.

A jegybank adatai szerint június végén 4833 automata működött Magyarországon, nagyjából 70 darabbal kevesebb, mint egy évvel korábban. A csökkenés minimális, annak ellenére, hogy a fiókhálózatukat az elmúlt években folyamatosan racionalizálták a hitelintézetek, a 2014 elején 2149 kártyát is elfogadó egységből 2054 megmaradt.

A stabilitás ugyanakkor abból a szempontból nem meglepő, hogy az ATM-ek által nyújtott szolgáltatások iránt változatlanul igen nagy a kereslet. A tranzakciós illetékről szóló szabályozás nyomán – amely szerint a lakossági ügyfelek az általuk megjelölt számlához kapcsolódóan havonta kétszer díjmentesen vehetnek fel legfeljebb összesen 150 ezer forintnyi készpénzt – látványosan csökkent a kártyás készpénzfelvételek száma a fiókokban és az ATM-hálózatban: a felvett pénz mennyisége viszont egyáltalán nem csökkent, sőt 2015 elején még növekedett is. A bankkártyás készpénzbefizetések száma 2014 eleje óta szintén növekszik, az idei első fél évben 457 ezer tranzakciót hajtottak végre az ügyfelek, szemben az egy évvel korábbi 418 ezerrel.

Az ATM-hálózatot emellett több piaci szereplő is fejleszti Magyarországon. A K&H Bank lapunknak adott tájékoztatása szerint míg 2014 decemberében 439, idén november végén már 456 automatájuk működött országszerte, ezen belül pedig a készpénz befizetésére is alkalmas berendezések száma nyolcról 39-re emelkedett. A bank tájékoztatása szerint magánszemélyek és céges ügyfelek is igénybe vehetik a készpénzbefizetési szolgáltatást, ha rendelkeznek K&H lakossági vagy üzleti betéti bankkártyával. Egy tranzakció alkalmával egyszerre legfeljebb 200 bankjegy fizethető be. A bank a fejlesztés kapcsán akciót is indított, amelynek keretében lakossági bankkártyáknál 2016. május 31-ig, míg üzleti bankkártyáknál az akció visszavonásáig nem kell fizetni.

Az Euronet Banktechnikai Szolgáltató Kft. a hét elején jelentette be, hogy az általa üzemeltetett bankfüggetlen ATM-hálózatban csaknem 200 helyen lehet eurót felvenni. A cég erről szóló közleményében kiemelte, hogy most bevezetett szolgáltatásuk a készpénzes valutaváltás előnyeit ötvözi a bankkártyás fizetés gyorsaságával és biztonságosságával, versenyképes árfolyamon. Az Euronet automaták képernyőjéről azonnal leolvasható az alkalmazott váltási árfolyam, és az ATM-ekből éjjel-nappal lehet pénzt felvenni. Az amerikai központú Euronet globális fizetési hálózata több mint 21 ezer ATM-ből áll, magyarországi vállalatát 21 évvel ezelőtt alapították.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.