BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Romlott a forint megítélése az év végén

Visszaesett decemberben azoknak az elemzőknek és alapkezelőknek az aránya, akik a forint erősödésére számítanak a következő hat hónapban – derül ki a ZEW és az Erste Bank szokásos havi felméréséből. Közben viszont a magyar részvénypiacban továbbra is hisznek, a válaszadók majdnem hatvan százaléka vár emelkedést a BUX-tól.

December elején is elkészítette elemzői és alapkezelői felmérését a ZEW és az Erste Bank, ezúttal 56 régiós szakembert kérdeztek meg a gazdasági és piaci kilátásokról.

A devizapiacon csak a török líra megítélése rosszabb, mint a forinté, mindössze a válaszadók 11,6 százaléka számít a magyar fizetőeszköz erősödésére a következő fél évben. Ez 17 százalékponttal alacsonyabb a novemberi értéknél, vagyis számottevően romlott a forint megítélése. A szakemberek több mint fele eközben úgy gondolja, hogy nagyjából a jelenlegi szint környékén lesz az euró–forint-jegyzés június végén is, 34,6 százalék pedig a forint gyengülésére számít. Ahogy említettük, csak a török líra kilátásait látják ennél borúsabban, a megkérdezettek 53,3 százaléka szerint gyengülni fog a líra.

A forinttal kapcsolatos hangulat romlása azzal is összefügghet, hogy egyre erősebb a piaci vélekedés azzal kapcsolatban, hogy az MNB nem szeretne a mostaninál erősebb forintot, amit jegybanki döntéshozók is sejteni engedtek nyilatkozataikban. Ráadásul az MNB 2016 elején további nem konvencionális intézkedésekkel készül lazítani a monetáris kondíciókon, és az elemzők nagy része azt sem tartja kizártnak, hogy jövőre a mostani 1,35 százalékról 1 százalék környékére vágja majd a kamatot a jegybank, ami tovább gyengítheti a forintot. Az ellenkező irányba hathatnak a kedvező magyar fundamentumok, illetve az, hogy az általános piaci vélekedés szerint 2016-ban visszakerülhet Magyarország a befektetésre ajánlott kategóriába a hitelminősítőknél.

A magyar részvénypiac megítélése lényegesen pozitívabb, a BUX index esetében a szakemberek 68,2 százaléka számít emelkedésre féléves időtávon, ez 1,6 százalékponttal magasabb a novemberi aránynál. Ennél optimistábban csak az osztrák ATX és a román BET indexek esetében vélekednek az elemzők és az alapkezelők, míg a legpesszimistábbak a szlovák tőzsde kapcsán, Pozsonyban csak 45 százalék vár emelkedést a részvényindextől. A BUX index egyébként már 2015-ben is nagyot erősödött, az év eleje óta 41,3 százalékkal került feljebb.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.