BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Synergon: közeleg a vég

A Synergon Informatika Nyrt. részvényeseinek alig egyötöde vett részt a tegnapi rendkívüli közgyűlésen, amely megszavazta a cég január 1-jén kezdődő végelszámolását.

A kilencvenes évek tőzsdei közgyűléseinek hangulatát idézte a Synergon Informatikai Nyrt. tegnapi részvényesi összejövetele, amikor a „reklámszatyros” kisbefektetők órákon át bombázták kérdéseikkel a vállalati vezérkar képviselőit, hogy megtudják, néhány tíz- vagy százezer forintos befektetésük jó kezekben van-e. E felvetés a tegnapi, már-már lakossági fórumot idéző synergonos eseményen okafogyott lett volna. Hiszen azért trombitálták össze a részvényeseket, mert az informatikai társaság saját tőkéje a jegyzett tőke kevesebb mint kétharmadára csökkent, s a helyzet rendezését a jogszabályok kötelezővé teszik.

Az alternatívák közül az alaptőkeemelés szóba sem jöhetett. Hiszen a Synergon igazgatósága (it) már az elmúlt hét-nyolc évben sem talált olyan befektetőt, aki hajlandó lett volna pluszpénzt tenni a cégbe, s ezúttal sem akadt jelentkező – mondta Jeszenszky Zoltán, aki a Synergon ötfős it-jét egyedül képviselve vezette le a közgyűlést. Ez a részvényeseket sem igazán érdekelte, hasonlóan az utóbbi évekhez. A szavazati joggal rendelkezők kevesebb mint egyötöde tette tiszteletét tegnap, emiatt csak az ilyenkor szokásos egyórás várakozási időt követően – amikor már nem szükséges a legalább ötvenszázalékos részvételi arány – kezdődhetett meg az érdemi munka. Aminek végén úgy döntöttek az egybegyűltek, hogy jogutód nélkül megszüntetik a társaságot.

A január 1-jén kezdődő végelszámolásról szóló döntéshez elég volt két, egyenként 5-5 százalék alatti tulajdonos szavazata. Egyikük a Dralin Kft., melynek gazdája a ciprusi bejegyzésű Kingley Ventures Ltd., annak a kézbesítési megbízottja pedig Jeszenszky ügyvédi irodája. A másik a Cashline Befektetési Holding Zrt., melynek 74,66 százalékos részvényese az ismert egykori bróker, Albrecht Ottó által közel felerészben tulajdonolt Valiosa Befektetési Holding Zrt., míg a maradék 23,66 százalékos pakett felett a Seychelles-szigeteken bejegyzett Samolago Co. Ltd. diszponál.

A Synergon-csoport vesztét a szeptember óta csődeljárás alatt álló leánya, a Synergon Rendszerintegrátor Kft. okozta. Az ugyanis egymilliárd forintos értékben szerepel a könyveiben, márpedig ha a leánycég értékét leírná a november 30-án meglévő saját tőkéjéből, akkor alig 8,5 millió maradna, ami még a részvénytársaságok számára előírt 20 milliós alaptőke-minimumot sem éri el.

A Synergon-közgyűléseket éveken át kihagyó, ám a nyár végén még 90 forint körül forgó részvényeik 20 forint közelébe zuhanása miatt aktivizálódott kisbefektetők azt feszegették, viszontláthatnak-e valamennyit induló befektetésükből. Erre a végelszámolásra kijelölt Fintha-Nagy Ádám, a tőkepiaci ügyekben tapasztalt ügyvéd lenne hivatott, aki évi egymillió forintos tiszteletdíjért próbálja behajtani a Synergon kintlevőségeit és értékesíteni a vagyonelemeket. Az ezekért kapott pénzből először a köz- és a hiteltartozásokat kell a cégnek kiegyenlítenie, s csak ha ezek után marad még valami, azt oszthatják szét a részvényesek között.

Meglehet, jobban járnak azok, akiknek még a mai tőzsdenyitás után sikerül megszabadulniuk papírjaiktól. Hiszen a Synergon a végelszámolás megindítását bejegyző cégbírósági, illetve a felszámolást elrendelő bírósági végzés jogerőre emelkedésétől számított három tőzsdenapon belül köteles kérelmezni részvényeinek a törlését a Budapesti Értéktőzsdéről. Ezt követően a befektetők már csak a tőzsdén kívüli kereskedelemben adhatnak túl papírjaikon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.