BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több hitelt vettek fel az eurózónában

Novemberben 1,4 százalékkal nőtt a bankok lakossági hitelezése és 0,9 százalékkal emelkedett a nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitelek állománya az eurózónában az Európai Központi Bank ma közzétett adatai szerint.

Októberben a lakossági hitelezés csak 1,2 százalékkal nőtt, a vállalati hitelezés pedig 0,6 százalékkal, ami annak a jele lehet, hogy az EKB monetáris politikája kedvező hatással van a hitelezési folyamatokra.

Howard Archer, az IHS Global Insight elemzője szerint az adatok megnyugtathatják az EKB-t, hogy mennyiségi enyhítési programja és egyéb gazdaságösztönző lépései pozitívan hatnak a pénzügyi intézmények hitelezési hajlandóságára.

November végén a lakossági hitelállomány 5638 milliárd euró volt az eurózónában, a vállalati hitelállomány pedig 4366 milliárd eurót tett ki.

Az EKB szerint a legszélesebb kört lefedő M3-as pénzmennyiség éves bázisú alapon számolt növekedése novemberben 5,1 százalékra lassult az októberi 5,3 százalék után. Az M3 pénzmennyiség november végén 10 850 milliárd euró volt.

Az M3 novemberi növekedési adata megfelel a Dow Jones hírügynökség által megkérdezett elemzők várakozásának, és Howard Archer szerint tovább erősíti azt a hitet, hogy az EKB inkább várakozó álláspontot vesz fel 2016 első hónapjaiban, mielőtt újabb lépéseket tenne a hitelezés további élénkítéséért.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.