BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább drágulhat a Mol

A BÉT négy vezető részvényének árfolyamkilátásai jelenleg nem egységesek. A Mol és a Magyar Telekom esetében a kép pozitív, míg az OTP és a Richter esetében inkább további csökkenés következhet.
Az elmúlt tíz kereskedési napban a BUX 24 055 pontnál újabb lokális csúcsot ért el, a folyamat során betöltve a 22 492–23 565 pont közötti rést. A vezető részvények árfolyammozgását összesítő index ezt követően csökkenni kezdett.

Az eddigiek alapján a következőkre számíthatunk: a jegyzés jelenleg is azt a trendvonalat teszteli vissza, amely alól néhány nappal ezelőtt lépett ki. Ez a trendvonal egyébként egy emelkedő ék felső szélét is jelenti, és miután az ilyen alakzatok területét a kurzus a tapasztalat szerint lefelé hagyja el, ezért a jelenlegi visszatesztelés eredménye meglehetősen fontos a továbbiakra nézve. Ha a tesztelés sikeres, azaz a jegyzés a trendvonal felett képes maradni, akkor további emelkedés következhet.

Az emelkedés első akadálya a legutóbbi helyi maximum lehet, ezt pedig a 24 388-as, majd a 24 531-es lehetséges ellenállás követi. Az emelkedés során 23 257–23 308 pont között rés maradt, amely rés alsó széle az első lehetséges akadály a fentebb említett trendvonal (23 480 pont) lefelé történő átlépése után. Ezt követően a csökkenés 23 041-nél akadhat el, majd az aktuális, szeptember 29-én indult trendvonal esetleges letörése következhet 22 881 pont közelében. Figyelembe véve az eladási jelzéseket generáló indikátorainkat, inkább a további csökkenés mellett tennénk le a voksot.

A Mol részvényeinek grafikonja esetében a helyzet viszonylag egyszerűnek mondható. Mintán az árfolyam továbbra is a szeptember 29-től induló emelkedő trendcsatornában mozog, és a 13 420 forint közelében lévő támasznál viszonylag erős bázist épített, további emelkedésre számítunk. A emelkedés első korlátja az október 26. és november 3. közötti csökkenés 161,8 százalékos Fibonacci-korrekciós szintje 13 900 forintnál, amit a 14 235–14 200 között hagyott rés felső széle – egyben az április 28-tól indítható csökkenő trend vonala –, majd az előbb említett korrekciós szintek közül a 261,8 százalékos követnek 14 667 forintnál.

Az OTP Bank részvényeinek kurzusa kísérletet tett a legutóbbi lokális maximum szintjének átlépésére, azonban ez csak igen rövid időre sikerült, és a jegyzés ismét „délnek” vette útját. A jegyzés „fej és vállak” formáció kialakulásával fordulhat (a bal váll és a fej már kiépült), amely alapján a célárfolyam (5581 forint) teljesülése esetén a kurzus ismét a korábbi cikkekben már leírt háromszög területén belülre kerül. Lefelé haladva az árfolyam esése elsőnek a 5918 forint közelében húzódó támasznál akadhat el. Ezt a nyakvonal követi. A nyakvonal átlépése után a háromszöget határoló egyik elem, a csökkenő trendvonal újabb tesztelése és várhatóan lefelé átlépése következik. Jelenleg ezt a forgatókönyvet akkor vizsgálnánk csak felül, ha a jegyzés a legutóbbi lokális maximum (6180 forint) feletti zárásokat produkálna.

A Richter Gedeon részvényeinek árfolyama, miután elérte, illetve kissé meghaladta a lényegében az év eleje óta tartó emelkedő trendcsatornájának felső szélét, december 1-jén ismét „délnek” fordult. A jelenlegi helyzet alapján arra számítunk, hogy a kurzus hosszabb és rövidebb távú emelkedő trendcsatornáinak felső szélét lefelé átlépve tovább korrigál. A legpozitívabb az lenne, ha a jegyzés csökkenése a szeptember 9. óta tartó emelkedő trend vonalánál akadna el. Így ugyanis újabb emelkedés indulhatna, mivel a trend nem törik meg.

Ha viszont mégis megtörik, akkor a további csökkenés a 5056–4695 forint közötti árfolyamsáv támaszokkal viszonylag sűrűn szabdalt szakaszán belül akadhat el (sorrendben 5056, 4950, 4880, 4780, 4965). Ezt a forgatókönyvet akkor vizsgálnánk felül, ha a jegyzés a legutóbbi maximumértéke (5647 forint) feletti zárásokat produkálna.
A Magyar Telekom árfolyamának jegyzése továbbra is emelkedő trendben halad, így elsődlegesen emelkedésre számítunk továbbiakban is. A folyamat során a következő lépés a 415 forintos ellenállási szint átlépése, ami ismét a 425 forintos csúcsokig nyit kaput. Negatív fordulatot az aktuális trend letörése hozna, amit 410 forint alatti zárások jeleznek. Ekkor a jegyzés 401 forint, illetve onnan 395 forint közelébe korrigálhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.