BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszélyzónába érkezett a forint

A hét eleji 312-es szintről 317 forint fölé emelkedett a forint/euró árfolyam.

A hét eleji 312-es szintről tegnapra 317 forint fölé emelkedett az euró jegyzése, és ma sem mozdult el eddig erről a szintről. A hirtelen jött forintgyengülés hátterében elsősorban az EKB csalódást keltő múlt csütörtöki bejelentése áll: minden feltörekvő devizánál arra készült ugyanis a piac, hogy az EKB bejelent valami határozottat, ami nem következett be. „A bejelentés előtt ezért erősödött a forint, most részben ennek korrekcióját látjuk, de már ennél többet is” – mondta Saághy Pál, az Equilor vezető üzletkötője.

Az eddigi csúcsokból rajzolt trendvonalat 314-nél átlépte az árfolyam, ez okozott hirtelen további gyengülést. Fölfelé a következő szint az idei éves lokális csúcs 318 körül, másrészt pedig a 320-as lélektani szint. Saághy sejtései szerint az év végén gyakori portfólióátrendezések is állhatnak a forint gyengülése mögött.

Nyári Zsolt, a KBC Securities vezető üzletkötője egy hosszabb technikai alakzatra hívta fel a figyelmet. A forint 2008 júliusa óta gyengülő trendben van. Idén márciusban kilépett a gyengülő sávból, utána viszont egyértelműen visszatért a hét éve rajzolódó szűkülő háromszögbe. Most ennek a legvégénél vagyunk, ami azt jelenti, hogy egy hónapon belül jelentősebb elmozdulás következhet. Ha 317,10–318 fölé jut az árfolyam, akkor ugyan a napi grafikonból 324 körüli szintek jönnek ki, a havi grafikonból viszont több mint 80 forintos gyengülési lehetőség következik. Ennek valószínűsége persze kicsi, de sok más devizánál láthattunk már hasonló mozgásokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.