BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A költségvetést is finanszírozzák az MNB intézményei

Mintegy 190 milliárd forinttal finanszírozhatják a költségvetést és az államadósságot az MNB-alapítványok, noha novemberben 20 milliárdnyi állampapírt értékesíthettek.

Immár hetedik hónapja emelkedik az állampapírok állománya, november végén már meghaladta a 25 800 milliárd forintot – tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az előző év azonos időszakához képest 2200 milliárdos a növekmény. Ez csaknem hajszálra megegyezik azzal a többlettel, amit a pénzintézetek értek el, amelyek immár 10 743 milliárddal finanszírozzák az államot. Ebből közel 7 ezermilliárddal a hitelintézetek, 2 ezermilliárddal a biztosítók és a nyugdíjpénztárak. Utóbbi még ezermilliárddal elmarad a magánnyugdíjpénztárak 2011-es államosítása előttitől, ám az az évi decemberi mélypontnál már 400 milliárdnál magasabb.

Bevált tehát az MNB elképzelése, hogy kéthetes betéteiből az állampapírokba terelje át a hitelintézetek időlegesen szabad pénzeit. Az is a jegybank szándékaival egyezik, hogy a külföldiek részesedése csökken, november végén 11 ezer milliárdnyi állampapír felett diszponáltak, 1100 milliárd forinttal kevesebbel, mint egy évvel korábban.

Arányaiban a legnagyobb állampapír-növekedést azonban a háztartásokat segítő nonprofit intézmények – elsősorban alapítványok – mutatták fel. Míg 2014 május végén még csak 30,8 milliárd forint értékű állampapírt birtokoltak, addig tavaly november végén már közel 219 milliárdot. Az emelkedés kezdete nem véletlen, akkortájt jöttek létre az MNB által eddig már 265 milliárddal kistafírozott Pallas Athéné-alapítványok. Az ő vételeikre lehet következtetni abból, hogy 2014. május előtt a nonprofit intézmények éveken át stabilan 30 milliárd körüli mértékben tartottak állampapírokat. Az MNB-alapítványok eddig alig néhány milliárdot fordítottak társadalmi felelősségvállalási célokra, amelyekre alapítójuk létrehozta azokat, további mintegy 20-30 milliárdot pedig ingatlanvásárlásokra. Igaz, 265 milliárdot – mely az egész felsőoktatás éves költségvetési támogatását is másfélszer meghaladja – kizárólag oktatásra, tudományra nem is lehet elkölteni. Illetve nem is szabad, hiszen alapító okiratuk értelmében az alapítványok vagyonukból csak mintegy 85 milliárdot, valamint annak hozadékait és a céltámogatásokat használják fel.

Bár az nincs konkretizálva, hogy az alapítványok miben fialtathatják vagyonukat, Matolcsy György jegybankelnök egy 2014. szeptemberi interjúban egyértelművé tette, hogy az állampapírokat preferálják. Így nagy biztonsággal állítható, hogy a nonprofit szervezetek mintegy 220 milliárdos november végi állampapír-állományából mintegy 190 milliárd az MNB-alapítványoké. Ez 20 milliárddal kisebb az október véginél, ami arra utal, hogy az alapítványok legújabb ingatlancége, a Kecskeméti Duális Oktatási Zrt. novemberi alapításához kellett állampapírjaik eladásából is forrást szerezniük.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.