BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: Tesco

A Tesco volt a Stoxx 600 index egyik legjobb teljesítményt mutató cége kedden. A brit kiskereskedelmi óriás részvényei 2 százalékkal értékelődtek fel a londoni tőzsdén azt követően, hogy a Deutsche Bank elemzője felminősítette a társaság papírjait: tartásról vételre módosította ajánlását. A Tesco árfolyama az elmúlt két hónapban mintegy 20 százalékkal került lejjebb, miközben az irányadó indexek stagnáltak. Az elemzők szerint a kiskereskedelmi cégek jó beszállási pontot kínálnak most, mivel az utóbbi időben alulteljesítők voltak. A brit kiskereskedelmi vállalatok a német diszkontcégek (elsősorban a Lidl és az Aldi) támasztotta erős verseny miatt szenvednek negyedévek óta. A Tescónál költségcsökkentési intézkedések vannak folyamatban, ezért az elemzők szerint az iparági átlagnál nagyobb javulást érhet el a profitráták tekintetében.


A nap vesztese: Next

Öt százalékot esett kedden a ruházati kiskereskedelmi cég, a Next árfolyama a londoni tőzsdén, miután publikálta a karácsonyi időszak értékesítési számait. A december 24-ével zárult 60 napban már csak 0,4 százalékkal emelkedtek a cég bevételei az előző év azonos időszakához viszonyítva. A menedzsment szerint erről részben a szokatlanul enyhe időjárás tehet, részben pedig az egyre erősödő verseny az internetes kereskedelem előretörése miatt. A céget logisztikai problémák és készlethiányok is sújtották az időszakban. A vezetőség a folyó pénzügyi évre 4,4 százalékos növekedést vár az adózás előtti eredmény szintjén, ami a korábban megfogalmazott cél alsó határán van. Az év második felében 3,5 százalék és 7,5 százalék közötti profitnövekedést jósol a társaság az előző év azonos időszakához képest. Viszont jó hír, hogy rendkívüli osztalék kifizetését tervezi.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.