BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: BAE Systems

A szerdai komoly tőzsdei esések közepette felülteljesítők voltak a BEA Systems részvényei, a társaság papírjai kétszázalékos pluszba kerültek a londoni tőzsdén. A geopolitikai feszültségek erősödésével a védelmi és hadiipari cégek részvényei hajlamosak a piacnál jobban teljesíteni. A Szaúd-Arábia és Irán közötti feszültségek mellett szerdán hajnalban az a hír okozott sokkot a piacokon, hogy Észak-Korea sikeres kísérleti robbantást hajtott végre egy hidrogénbombával. A BAE Systems bevételei főként az Egyesült Államokból és az Egyesült Királyságból származnak, az amerikai védelmi minisztérium hat nagy beszállítójának az egyike a helyi leányvállalata. A társaság a hadiipari termékek mellett biztonsági szolgáltatásokat kínál az információs technológiában, és repülőgépeket is gyárt. Az elmúlt egy évben a részvényei 10 százalékkal értékelődtek fel.


A nap vesztesei: bányatársaságok

A kínai gazdaság felől érkező, a lassuló idei növekedést előrevetítő hírek és mutatók erős nyomás alá helyezik a bányatársaságok részvényárfolyamát. A befektetők tudják, hogy amennyiben a világ egyik legnagyobb nyersanyag-felhasználójának számító ázsiai ország nyersanyagigénye csökken, akkor az törvényszerűen a mélybe rántja az oda exportáló bányatársaságok árfolyamát. Így történt tegnap is. A szenvedő felek között találhatjuk az ausztrál BHP Billitont, amelynek részvényei 6 százalékkal értékelődtek le, valamint a Rio Tintót, amelynél 4,9 százalékos napi esést regisztrálhattunk. A legnagyobb bányatársaságok ráadásul számos költséges fejlesztést hajtottak végre az utóbbi időben, s ezzel növelték kínálatukat egy éppen zsugorodásnak induló piacon, azaz a saját üzleti pozíciójukat gyengítették ezzel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.